MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 23

"Konjenital hipotiroidi"

Prof. Dr. Beray Selver Eklioğlu (1 ders saati)

Ders özeti

Konjenital hipotiroidi toplumda oldukça sık görülüp önlenebilir zeka geriliğinin önemli bir sebebidir. Yenidoğan tarama programımızla TSH yüksekliği tespit edilen bebeklerde tanının ekarte edilmesi için venöz kanda sT4 ve TSH bakılması gerekmektedir.
Öğrenme hedefi: Konjenital hipotiroidiyi tanımak.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Konjenital hipotiroidiye uygun dozda ve zamanda tedavi başlanmadığı zaman bilişsel bozukluklar ve unutkanlık gerçekleşebilir.
Boyunda kitle Konjenital hipotiroidi etyolojisinde dishormonogenez varlığında hemen daima guatra bağlı boyunda kitle şikayeti ile gelebilir.
Çarpıntı Konjenital hipotiroidide tedavi için kullanılan ilaçların dozu uygunsuz şekilde yüksek kullanıldığında çarpıntı, hipertansiyon gözlenebilmektedir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Hipotiroidi tedavisiz bırakılan çocuklarda cilt kuruluğundan cilt renk değişikliğine farklı semptomlar gözlenebilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Konjenital hipotiroidide özellikle disgenezi vakalarında, beraberinde kromozom anomaliside varsa konjenital anomali birlikteliği sık görülür.
Emme güçlüğü Konjenital hipotiroidide tanı alamayan vakalar emmede güçlük, sürekli uyuma şikayeti ile getirilebilir.
Hipotermi/Hipertermi Konjenital hipotiroidi olup uzun süre tedavisiz kalan çocuklarda tabloya hipotermi, dolaşım bozukluğu eşlik edebilir.
Kabızlık Konjenital hipotiroidi vakalarının ilk semptomu kabızlık olablir.
Kas güçsüzlüğü Kas güçsüzlüğü ile başvuran özellikle CK yüksekliği olan hastalarda mutlaka tiroid fonksiyon teslerine bakılması gerekmektedir.
Kilo artışı/fazlalığı Tedavisiz kalan konjenital hipotiroidi vakaları kilo alma şikayeti ile gelebilir.
Terleme değişiklikleri Konjenital hipotiroidide tedavi için kullanılan LT4 ün doz yüksekliği terleme değişkenliklerine sebep olabilir.
Büyüme-gelişme geriliği Tiroid hormonu kemik-eklem sağlığı açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Hipotiroidi varlığında intrauterin dönem dahil olmak üzere tüm yaşam boyunca kemik sağlığı problemleri yaşanabilmektedir ve boy kısalığı kaçınılmazdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü