MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 106

"Ürtiker - Atopik dermatit - Anjioödem"

Prof. Dr. Şükrü Nail Güner (1 ders saati)

Ders özeti

Ürtiker, deriden kabarık, basmakla solan, etrafı kızarık, sınırları belirgin kaşıntılı cilt döküntülerdir. Bir hastalık değil, belirtidir. Toplumun %25'i hayat boyu en az 1 kez ürtiker atağı geçirmiştir.Döküntler bir günden fazla sürmez. Kaybolur ve tekrar vücudun başka yerinde çıkabilir. 6 Haftadan uzun süreli olanlar kronik formlarıdır. Tedavide düzenli ve uzun süreli oral antihistaminikler uygulanır. Anjioödem, derinin daha derin tabakalarını etkileyen ve doku şişliği ile karakterize olan bir hastalıktır. Bazen yalnız başına bazen de ürtikerle birlikte görülür. Genellikle subkutan ve submukozal tabakayı kapsayan, 72 saat içinde düzelen ve lokalize ödemdir. Anjioödem vücudun herhangi bir yerinde görülebilse de en çok yüzde göz kapakları dudak, genital organlar, hava yolları ve gastrointestinal sistemde görülür. Özellikle anafilaksi ve herediter anjioödemden ayırıcı tanısın yapılması önemlidir. Tedavide genellikle kısa süreli oral antihistaminik tedavisi yeterli olur. Atopik dermatit (Egzama), bir çok faktöre (genetik, çevresel) bağlı gelişen kronik bir cilt hastalığıdır. Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. En önemli bulgusu cilt kuruluğudur. Kuruluğa bağlı kaşıntı, kaşıntının neden olduğu cilt bariyerinde ve cilt bütünlüğünde bozulma ve atopik dermatite özgü cilt lezyonları gelişir. Öykü, alerjik deri testleri ve spesifik IgE testleri ile tespit edilen faktörlerden uzak durmak; cilt bakımı, lokal steroid tedavileri tedavideki en önemli yöntemlerdir.
Öğrenme hedefi: Ürtikeri tanıma, diğer döküntülü hastalıkların ayrıcı tanısını yapabillme, ilk basamak tedavisini uygulayabilme; Atopik dermatiti tanıma, ayrımlarını yapma, ilk basamak tedavisini planlama; Anjioödemi klinik olarak tanıma, diğer akut ödemle seyreden hastalıkların ayrıcı tanısını yapabillme, ilk basamak tedavisini yönetebilme

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Şişlik, kızarıklık ve kaşıntının belirgin olduğu bamakla solan makülopapüler eritemli etrafı sınırlı cilt döküntülerdir.
Kaşıntı Kaşıntı ürtikerin önemli bir bulgusudur ve özellikle gece saatlerinde yoğunlaşır

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü