Fizyoloji 2-3 (FZYO203)

"Solunum Sistemine Giriş"

Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir (1 ders saati)

Solunum sistemi akciğerlere taze havanın iletilmesini sağlayan yollar ile akciğerlerde hacim değişiklerine yol açan pompa sisteminden oluşur. Dokulara oksijenin iletilebilmesi için difüzyona katılmak üzere akciğerlere taze havanın ulaştırılması bu pompa sisteminin esas görevidir. Havayollarının bir kısmı yalnızca havayı iletirken bir kısmı aynı zamanda gazların difüzyonuna katkı sağlar. İletici havayolları boyunca yerleşmiş olan farklı tipte hücreler zengin salgı içeriğine sahiptir. Havanın ısıtılması, temizlenmesi ve nemlendirilmesi bu kısımlarda sağlanır.
Öğrenme hedefi: Solunum sistemini oluşturan organ ve yapıların organizasyonunu açıklar.

Apne Üst solunum yollarındaki tıkanmaya bağlı olarak uyku apnesi gelişebilir.
Asfiksi Yabancı cisim aspirasyonu, solunum kaslarının paralizi veya kuvvetli bronkokonstriksiyon solunum durmasına neden olabilir.
Dispne Bronkokonstriksiyon, solunumun fiziksel olarak kısıtlanması solunum güçlüğüne yol açar.
Horlama üst solunum yolları özellikle nazal yollardaki daralma horlama ile sonuçlanabilir.
Laringeal Obstrüksiyon yabancı cisim aspirasyonu, bronkokonstriksiyon veya egzersiz intöleransı olan bireylerde laringeal obstrüksiyon glottik veya supraglottik düzeyde ortaya çıkabilir.
Öksürük Havayolları ve akciğerlerdeki çeşitli irritan ve mekanik reseptörlerin uyarılmasına bağlı olarak öksürük gelişir.
Stridor havayollarındaki çeşitli nedenlerle (tümör, akut epiglottit, alerjik reaksiyonlar vs.) ortaya çıkan daralma özellikle inspiryumda hırıltılı seslere yol açar.