Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Malnütrisyon ve tedavisi"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (2 ders saati)

Malnutrisyon önemli bir halk sağlığı sorunudur. Primer (alım yetersizliği) ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılır. Primer malnütrisyonda üç aydan daha kısa süren sorunlar akut, daha uzun süren sorunlar kronik malnütrisyon olarak tanımlanır. Akut ciddi malnütrisyonlar ödemli ve ödemsiz tip olmak üzere ikiye ayrılır. Çocuklarda malnütrisyon zigotun ana rahmine düştüğü günden itibaren ilk 1000 günde daha sık görülür. Malnütrisyonun takibinde komplikasyonların varlığı tedaviye ışık tutar. Komplikasyon varlığında hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri stajı öğrencilerinin malnütrisyonun tanımı, sınıflaması, klinik bulguları, tanı ve tedavisini ifade edebilmeleri amaçlanmıştır.

Saç dökülmesi Mikrobesin yetersizliklerine bağlı olarak saç dökülmesi görülebilir.
Ağızda yara Malnutrisyonlu çocuklarda mikronutrient yetersizliklerine bağlı olarak ağız ve çevresinde yaralar görülebilir.
Ağız kuruluğu Malnutrisyonlu çocuklarda tükrük bezi salgılarında azalmaya bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir.
Anemi Demir, folik asit, B12 ve E vitamini yetersizliklerine bağlı anemi görülebilir.
Büyüme-gelişme geriliği Malnutrisyonlu çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği görülür.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Ödemli tip malnütrisyonda pellegra benzeri cilt döküntüleri görülebilir.
Hepatomegali Ödemli tip malnutrisyonda karaciğerde trigliserit birikimine bağlı olarak hepatomegali saptanabilir.
Hipotermi/Hipertermi Hipotermi bazal metabolizma hızının düşüşüne bağlı olarak göze çarpabilir.
İştah bozuklukları Malnutrisyonlu hastalarda ciddi iştahsızlık görülebilir. İştahsızlık varlığı tek başına hastaneye yatış endikasyonu oluşturur.
Kilo kaybı Protein ve enerji yetersizliğine bağlı olarak kilo kaybı görülür.
Konvulsiyonlar Hipoglisemi ve elektrolit bozuklukları sebebiyle konvulziyonlar görülebilir.