MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 55

"Vulva kanseri"

Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir (2 ders saati)

Ders özeti

Vulvar kanseri nadir görülmektedir. Ortalama tanı yaşı 68’dir ve hastaların çoğu erken evrede tanı almaktadır. Vakaların >%75’ini Skuamöz hücreli karsinom oluşturur. Diğer histolojiler arasında melanom, bazal hücreli karsinom, Bartholin bezi adenokarsinomu, sarkom ve Paget hastalığı bulunur. HPV vulvar skuamöz hücreli karsinomların çoğunluğu ile ilişkilidir. Ek olarak, vulvar liken sklerozus, vulvar kanseri riskinde artışa neden olmaktadır. Tanısal değerlendirmenin amacı vulvar lezyonları tespit etmek ve biyopsinin endike olup olmadığını belirlemektir. Tedavi cerraki ve KRT dir.
Öğrenme hedefi: vulva kanseri etyolojisini, ayırıcı tanısını, tanının nasıl konulduğunu, evrelemesini ve tedavisini bilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Cinsel işlev sorunları cerrahide çıkarılan alana bağlı olarak, RT ye bağlı olarak disparoni,zorlu coit veya coitin olmaması görülebilir.
Genital bölgede yara Vulvar lezyonlarda vulvanın ayrıntılı bir şekilde inspeksiyonu ve palpasyonuna dikkat edilerek eksiksiz bir pelvik muayene yapılmalıdır. Vulvar kanser şüphesini olan lezyonlardan biyopsi yapılmalı, gerekirse subklinik lezyonları tanımlamak için vulva kolposkopisi yapılmalıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü