MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 2

"Bronkodilatör ilaçlar"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (1 ders saati)

Ders özeti

Bronkodilatör ilaçlar, bronş ve bronşiyollerin düz kaslarını gevşeterek hava yollarının hava akışına karşı direncini azaltırlar. Eğer bronkospazm varsa, bu ilaçların yaptığı bronkodilatasyon daha belirgin olur. En yaygın kullanılış yeri bronşial astım’dır. Diğer bir kullanım yeri kronik obstrüktif akciğer hastalıklarıdır. Bronkodilatör olarak kullanlan ilaçlar, β-adrenerjik Reseptör agonistleri (β-mimetikler) Kortikosteroidler, Muskarinik Reseptör Antagonistleri (Antikolinerjikler), Metilksantinler (Teofilin), Mast hücresi stabilizatörleri ve Lökotrien antagonistleri (Lipoksijenaz inhibitörleri ve sisteinil lökotrien reseptör blokörleri)’dir. .
Öğrenme hedefi: Bronşiyal astma ve onun gibi bronkospazmın eşlik ettiği hastalıkların tedavisinde kullanılan bronkodilatör ilaçların, sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları ve dozları, yan etkileri ve önemli etkileşmeleri hakkında bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri β-Adrenerjik Reseptör Agonistleri: Kardiyak yan etkiler (β1-reseptörlerini de uyardığı için- taşikardi, aritmi, kan basıncını yükselmesi), hiperglisemi Selektif Etkili β-Agonist Bronkodilatörler: Kardiyak yan etkiler β-agonistler gibi (kalp stimülasyonu daha az) Kortikosteroidler (Glukokortikoidler): Aerosol şeklinde inhalasyonla uygulananlarda sistemik yan etkiler oral/ parenteral verilenlere göre az ve zayıf; En sık ses kısıklığı (disfoni), boğaz ağrısı, bazen oral kandidiyazis Teofilin: Bulantı ve kusma, santral sinir sistemi stimülasyonu, yüksek dozda uykusuzluk, aşırı dozda taşikardi, aritmi, ajitasyon ve konvülsiyon Aminofilin: Hızlı injeksiyonda aritmi, ileri derecede hipotansiyon ve kalp durması Mast Hücresi Stabilizatörleri: Dermatit, boğaz irritasyonu, bazen bronkospazm, uyuşukluk Lökotrien Antagonistleri: Baş ağrısı, diyare, yorgunluk, aşırı duyarlık reaksiyonları, döküntü Önemli Etkileşim: Sigara tiryakiliği, fenobarbital tedavisi gibi karaciğer mikrozomal enzimlerini indükleyen faktörler teofilinin metabolizmasını artırır. Montelukast CYP3A4 enzim inhibisyonu ve indüksiyonu yapan ilaçlarla etkileşir. Zafirlukast CYP3A4 enzimini inhibe eder, terfenadin, teofilin ve varfarinle kullanılmaz. Zilöton teofilin ve varfarinle tehlikeli etkileşmeler yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü