MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Histoloji 2-3 (HSTO203)

Ders Oturumu 100

"Lenforetiküler sistem histolojisi I"

Doç. Dr. Gökhan Cüce (2 ders saati)

Ders özeti

Abdomenin üst kısmında yerleşmiş periton içi en büyük lenfoid organdır. Lenf düğümlerinden farklı olarak lenfi değil, kanı süzer. Dalağın çeşitli görevleri arasında kanı süzme, kan depolama, fagositoz, yaşlı alyuvarların yıkımı, demir metabolizması, kan hücreleri yapımı, antikor yapımı sayılabilir. Bu çok çeşitli görevlerine karşın dalak gerektiğinde çıkarılabilir ve yaşam devam eder, bu görevler diğer lenfoid organlar tarafından yerine getirilmeye çalışılır.
Öğrenme hedefi: Dalağın mikroskobik ve fonksiyonel özelliklerini, açık ve kapalı dolaşım kavramlarını anlatır. Tonsillaların histoloijk ve fonksiyonel özelliklerini anlatır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abdominal distansiyon Sindirim sisteminin başlangıç bölümünde, oral müköz membranlara yakın yerleşmiş lenfoid organlardır. Üç büyük tonsilla grubu olan tonsilla palatina, tonsilla faringea ve tonsilla lingualis farinks çevresinde büyük bir lenfoid doku kitlesi oluşturur. Bu dokuya Waldeyer’in faringeal lenfoid halkası denir. Tonsillalar oral farinkse girişi koruyan kapsülü tam olmayan lenf nodülü topluluğudur. Yerleşimlerinden dolayı tonsiller yiyecekler ve hava ile giren antijenlerin arasına yerleşmiştir. Onlar bu antijenlerle immun cevabı yükselterek ve lenfosit oluşturarak reaksiyona girerler.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü