MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 3

"Anti anginal ilaçlar"

Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin (2 ders saati)

Ders özeti

Antianginal ilaçlar, organik nitratlar (nitrogliserin, izosorbit dinitrat vd.), beta-adrenerjik reseptör blokörleri, kalsiyum kanal blokörleri ve diğer ilaçlar olarak sınıflandırılır. Antianjinal etki mekanizmaları; koroner arterde ve damar yatağında vazodilatasyon, kalbin art-yükünün ve ön-yükünün azaltılması, kalbin hemodinamiğinin düzetilmesi ve kalp üzerindeki sempatik etkinin azaltılmasıdır. Nitratlara tolerans gelişebilir, ilaçların etkili olduğu en düşük dozda verilmesi, günlük veriliş sıklığının azaltılması ve intermitent uygulama yapılması tolerans gelişimini önleyebilir.
Öğrenme hedefi: Antianginal ilaçları sınıflandırır ve farmakolojik etkileri, etki mekanizmaları, uygulama yolları, endikasyon ve kontrendikasyonları, advers etkileri, etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Organik nitratların advers etkileri: kan basıncında ileri derecede düşme, refleks taşikardi, yüz ve boyundaki cilt damarlarında vazodilatasyon sonucu flushing, başağrısı, yüksek dozda kullanımda methemoglobinemi. Beta blokör ilaçların advers etkileri: gastrointestinal bozukluklar, bronkokonstriksiyon, sinüs bradikardisi ve A-V blok, pankreastan insülin salgılanması ve dokuların insüline duyarlılığında azalma, ekzersize tolerans azalması: Etkileşimleri: İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar, verapamil, diltiazem. Kalsiyum kanal blokörlerinin advers etkileri: Refleks sempatik stimülasyon, flushing, ayak bileği ödemi, dişeti hiperplazisi, myalji, artralji

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü