MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 39

"Trombotik trombositopenik purpura (TTP) ve Hemolitik-üremik sendrom (HÜS)"

Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp (1 ders saati)

Ders özeti

x
Öğrenme hedefi: Trombotik trombositopenik purpura ve hemolitik üremik sendromu tanıyabilmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İdrar renk değişikliği Yaygın mikrovaskuler trombüslere, intravaskuler hemolize neden olur. Hemoglobin, haptoglobin düzeyini ve böbrek proksimal tubulus reabsorbsiyon sınırını aşarsa idrar geçerek renk değişikliğine neden olur.
Anemi TTP ve HÜS, mikrotrombüsler nedeniyle intravaskuler hemolize neden olur. Hemolizin derinlik ve oluşum hızına göre farklı şiddetlerde anemi semptomları ortaya çıkabilir.
Anüri/Oligüri Mikrotrombüsler ve şiddetli hemoliliz, tubuler obstruksiyona ve hipovolemiye bağlı olarak idrar miktarında azalmaya neden olur.
Ateş Trombomikroanjiopatik hemolitik anemi denilen bu hastalık grubundan özellikle TTP'de ateş görülebilir.
Baş dönmesi Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.
Bilinç değişiklikleri Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.
Hematokezya/rektal kanama Yaygın mikrovaskuler trombüsler ve trombosit tüketimine bağlı ortaya çıkan trombositopeni, primer hemostaz bozukluğuna bağlı mukozal kanamalara neden olur.
Hipotansiyon Yaygın mikrovaskuler trombüslere, intravaskuler hemolize neden olur. Derin anemi ve trombositopeni gelişmişse ortaya çıkan kanamalar, hipotansiyona neden olur.
Kalpte üfürüm Hemolitik aneminin derinliğine bağlı üfürüm görülebilir.
Kanama eğilimi Yaygın mikrotrombüs oluşumu trombosit tüketimine ve trombositopeniye neden olur.
Karın ağrısı İntestinal damarlardaki miktotrumbüsler ve hemolize bağlı iskemi ve/veya kanama karın ağrısına neden olabilir.
Konvulsiyonlar Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.
Nöbet geçirme Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.
Peteşi, purpura, ekimoz Trombositopeniye bağlı olarak mukozal kanamalar ve peteşiyal döküntüler ya da ekimoz görülebilir.
Dispne Yaygın mikrovaskuler trombüslere, intravaskuler hemolize neden olur. Hemolizin ve dolayısıyla aneminin derinliğine bağlı olarak farklı şiddetlerde dispne görülebilir.
Ense sertliği Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Hemolize ve trombuslere bağlı hipoksemi, baş ağrısından, konvulzyon ve komaya kadar değişen şiddetlerde serebrovaskuler belirtilere neden olur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü