MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Mikrobiyoloji 3-4 (MKRB304)

Ders Oturumu 2

"Kan kamçılı parazitleri"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (2 ders saati)

Ders özeti

Kanda ve dokularda yaşayan kamçılılar ailesi içinde Leishmania ve Trypanosoma cinsleri insanda enfeksiyon oluşturabilir. Leishmania enfeksiyonlarında Phlebotomuslar vektör olarak rol oynarlar.Leishmaniaların oluşturdukları hastalık visseral, kutanöz ve mukokukanöz olmak üzere üç grupta incelenirler.
Öğrenme hedefi: Leishmania ve Trypanosoma enfeksiyonları öğrenilecek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Visseral Leishmania enfeksiyonlarında retiküloendotelyal sistem etkilendiğinde hematopoetik sistem sistem işlevini yapamaz ve eritrosit, granülosit, trombosit sayıları azalır. Bu azalma anemi, sekonder enfeksiyonlar ve kanamaya eğilim ile sonuçlanır.
Ateş Visseral Leishmania enfeksiyonlarında hafif ateş, halsizlik, terleme ve iştahsızlık ilk semptomlardandır. İnkübasyondan sonra gittikçe artan bir ateş başlar. Başlangıç döneminden sonra ateş düzensizleşir ve tekrarlayan ateş nöbetleri görülür.
Hepatomegali Visseral Leishmania enfeksiyonlarında retiküloendotelyal sistem etkilendiğinde dalak ve karaciğer büyür. Özellikle hepatosplenomegali ve pansitopeni ciddi bir şekilde visseral Leishmania enfeksiyonunu düşündürmelidir.
Splenomegali Visseral Leishmania enfeksiyonlarında retiküloendotelyal sistem etkilendiğinde dalak ve karaciğer büyür. Özellikle hepatosplenomegali ve pansitopeni ciddi bir şekilde visseral Leishmania enfeksiyonunu düşündürmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü