Anatomi 2-2 (ANAT202)

"Diencephalon II"

Doç. Dr. Gülay Açar (2 ders saati)

Motor yolların ara istasyonu olup ekstrapiramidal sistemde görev yapan subthalamus'da nuc. subthalamicus ve Forel'in H, H1 ve H2 sahaları olarak bilinen lif demetleri bulunur. Birçok çekirdekten oluşan thalamus, koku duyusu impulsları hariç, tüm duyu impulslarının kortekse gitmeden önce toplandığı önemli bir istasyondur. Hypothalamus, otonom sistem ile endokrin sistemi (vücut ısısının ayarlanması, vücut sıvı dengesi, açlık-tokluk hissi, seksüel davranış, duygu ve heyecan) entegre ve kontrol eder.
Öğrenme hedefi: Ara beyinin bölümlerini, içerdiği çekirdekleri, bağlantılarını ve klinik ilişkilerini kavrar.

Hareket bozuklukları Subthalamus'un lezyonu kontralateral ekstremitelerde istem dışı şiddetli hareket bozukluğuna neden olur.
Hipotermi/Hipertermi Hypothalamus lezyonlarında görülebilir.
Öfke ve saldırganlık Hypothalamus ve thalamus lezyonlarında görülebilir.
Uyku ile ilgili sorunlar Hypothalamus'taki nuc. suprachiasmaticus lezyonlarında biyolojik ritm bozukluğuna bağlı olarak görülebilir.
Öğrenme güçlüğü Hypothalamus ve thalamus lezyonlarında görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Hypothalamus lezyonlarında görülebilir.
Duygudurum değişiklikleri Hypothalamus lezyonlarında görülebilir.
Puberte bozuklukları (erken, geç) Hypothalamus lezyonlarında gonadotropinlerin salınımındaki bozukluğa bağlı olarak görülebilir.
Kilo kaybı Hypothalamus'un ventromedial çekirdeğinin lezyonlarında görülür.
Polidipsi Hypothalamus lezyonlarında ADH üretimindeki yetersizlik sonucu diabetes insipidus görülür.
Poliüri Hypothalamus lezyonlarında ADH üretimindeki yetersizlik sonucu diabetes insipidus görülür.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Thalamus lezyonlarında davranış ve bellek bozuklukları olur. Hypothalamus lezyonlarında bellek bozuklukları olabilir.
Kilo artışı/fazlalığı Hypothalamus'un lateral bölgesinin lezyonlarında görülür.