MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 5-1 (RDYO501)

Ders Oturumu 15

"Kemik tümörlerinde ayırıcı tanı"

Prof. Dr. Ülkü Kerimoğlu (1 ders saati)

Ders özeti

Ayırıc tanı yaparken agresivite bulguları değerlendirilmektedir. Benign kemik lezyonarı takip etmeye gerek olmayan lezyonlardan itibaren, eksize edilmesi gereken lezyonlara kadar spektrum oluşturmaktadır. Radyolog malign kemik lezyonlarında lokal evreleme yapmalı, cerraha biyopsi alınması gereken tümör dokusu ve yapılacak cerrahi açısından rehber olmalıdır. Ayırıcı tanıda hasta yaşı lezyon lokasyonu da gözönünde bulundurulmalıdır.
Öğrenme hedefi: Kemik tümörleri matrikse göre 2 sınıfta değerlendirilmektedir. Osteojenik ve kondrojenik olmak üzere. Osteojenik ve kondrojenik matrik DG ve BT ile değerlendirilebilir. Lezyonun sınırları, normal medülla ile ayrımını sağlayan gçiş zonu özellikleri, eşlik eden periost reaksiyonu olup olmaması, korteks bütünlüğü ve korteksi aşan yumuşak doku kitlesi benign malign lezyonları ayırt etmede kullanılan bulgulardır. Bunun yanısıra matriks (osteojenik, kondrojenik) yapısı da ayırıcı tanı için önemlidir. Çoğu zaman Dg ile tanı konabilen kemik lezyonlarında BT ve MRG ayırıcı tanı ve evreleme için yapılmaktadır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Kemik elzyonlarında ağrı korteksin destrükte olup periost reaksiyonu geliştiğinde olmaktadır. Ayrıca beign veya malign kemik lezyonu zemininde gelişen patolojik kırık da ağrı yapmaktadır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü