MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 3

"Akut iltihap 1, 2"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (2 ders saati)

Ders özeti

İltihap hasarlayıcı etkenlere, nekrotik dokulara karşı gelişen yanıttır, temel komponentleri vasküler yanıt, hücresel yanıt ve kimyasal mediatörlerdir. Başlıca aşamaları: zararlı etkenin tanınması, lökositlerin toplanması, etkenin ortadan kaldırılması, yanıtın düzenlenmesi ve rezolüsyon (onarım)dır. İltihabi yanıt sırasında lokal ve sistemik bulgular gelişir, başlıca lokal değişiklikler iltihabın kardinal bulgularıdır. İltihap aynı zamanda doku hasarına da yol açabilir.İltihap genel olarak akut iltihap ve kronik iltihap olarak ayrılabilir. Akut iltihap ilk ve ani gelişen savunma yanıtıdır. Kan dolaşımından gelen plazma ve lökositler ön plandadır. Vazodilatasyon, ekstravasküler alana sıvı geçişi ve lökosit göçü gerçekleşir. Hiperemi, eritem/rubor, sıcaklık artışı, ödem, ağrı ve fonksiyon kaybı bulguları ortaya çıkar.
Öğrenme hedefi: İltihabın tanımını, genel özelliklerini, etyolojik faktörleri, iltihabi olaylar sırasında gelişen reaksiyonları ve bulguları bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kanama eğilimi Şiddetli bakteri enfeksiyonlarında kandaki bakteri ve ürünleri TNF, IL-1 ve IL-2 sitokin seviyelerinde belirgin yükselmeye neden olması sonucu yaygın damar içi pıhtılaşma gelişebilir. Bu da kanama eğilimine neden olur.
Lenfadenopati İltihapta antijenlerin ve/veya mikroorganizmaların lenf düğümüne taşınması sonucu reaktif veya inflamatuar lenfadenite LenfAdenoPatiye neden olur. Lenfadenit, lenf düğümünde ağrılı şişlik şeklinde bulgu verebilir.
Yanık Yanık gibi dış etkenlere bağlı ağır endotel hasarı sonucu genellikle hasardan hemen sonra vasküler sızıntı başlar, hasarlı damar tromboze olana veya onarılana kadar saatlerce veya günlerce sürer.
Ateş Özellikle enfeksiyon ile ilişkili iltihabın sistemik etkilerinden daha/en belirgin olanıdır. LPS gibi eksojen pirojenler, TNF ve IL-1 gibi endojen pirojenlerin salınımını uyarır. TNF ve IL-1 hipotalamustaki vasküler ve perivasküler hücrelerden prostoglandin sentezini uyarır ve hipotalamustaki termoregülatör merkezin uyarılmasıyla ısı düzenleme noktası yükseğe çıkarılır.
İştahsızlık İltihabın akut faz reaksiyonlarından biri iştahsızlık-anoreksidir. TNF, IL-1 ve IL-6 sitokinleri akut faz reaksiyonlarının önemli mediatörleridir. Tip 1 interferon gibi sitokinler de katkıda bulunur. Muhtemelen sitokinlerin beyin hücreleri üzerine etkisi sonucu anoreksi gelişir.
Ödem İltihabi olaylar dizisinde vazodilatasyon sonucu kan akımı artar, hidrostatik basınç artışı ile transuda vasfındaki ödem gelişir. Daha sonra vasküler geçirgenlik artışı ile ekstravasküler alana proteinden zengin sıvı geçişi sonucu ödem, iltihaba özgü olan eksuda vasfına geçer. Ödem iltihabın kardinal bulgularından ağrı ve fonksiyon kaybına neden olur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü