MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 94

"İntrauterin enfeksiyonlar"

Prof. Dr. Hüseyin Altunhan (1 ders saati)

Ders özeti

İntrauterin infeksiyonlar klasik olarak TORCH (Toxoplazma, Others, Citomegalovirus, Herpesvirus) adı altında özetlense de günümüzde pek çok hastalık tanımlanmıştır. Bu hastalılarda genellikle bebeğe bulaşma gebeliğin erken döneminde olursa daha ağır seyretmektedir.Bu hastalıklar içinde gelişmiş ülkelerde en sık perinatal infeksiyon etkeni Citomegalovirustur. Bu hastalıklar gerek intrauterin gerekse ekstrauterin pek çok bulguyla prezente olabilirler. En önemli bulgular mikrosefali, hidrosefali, serebral kalsifikasyon, koriyoretinit, premature doğum, intrauterin büyüme geriliği şeklindedir. Tanı genellikle serolojik olarak konsa da, en doğru tanı varsa PCR testidir.
Öğrenme hedefi: Perinatal dönemde bebeğe bulaşan infeksiyon hastalıklarının tanınması ve gerekirse erken tedavilerinin başlatılması.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abortus İntrauterin infeksiyonlarda abortus oldukça sık görülen bir durumdur.
Asfiksi İntrauterin infeksiyon olan bebeklerin asifiktik doğma olasılıkları yüksektir.
Doğuştan yapısal anomaliler Doğuştan yapısal anomaliler intrauterin infeksiyonların öenmli bir bulgusu olarak karşımıza çıkabilir.
Hepatomegali Hepatomegali intrauterin infeksiyonlarda görülebilen önemli bir muayene bulgusudur.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Tüm intrauterin infeksiyonların önemli ve bazende tek bulgusu işitme kaybı olabilir.
Kanama eğilimi İntrauterin infeksiyonlarda trombositopeni oldukça sık görülebilir ve buna bağlı olarak kanamaya eğilim olabilir.
Konvulsiyonlar İntrauterin infeksiyonlarda gerek serebral disgeneziye bağlı olarak gereksede santral sinir sistemi infeksiyonuna bağlı olarak konvülziyon oldukça sık görülebilir.
Melena‐hematemez Lenfadenopati yenidoğan döneminde pek görülmez. Lenfadenopati varlığı öncelikle intrauterin infeksiyonu işaret eder.
Peteşi, purpura, ekimoz Peteşi ve/veya purpura intrauterin infeksiyonların bir bulgusu olabilir.
Sarılık İntrauterin infeksiyonlarda sarılık sık bir bulgu olup özellikle direkt bilirubin yükselir.
Splenomegali Splenomegali intrauterin infeksiyonlarda görülebilen önemli bir muayene bulgusudur.
Mikro‐makrosefali İntrauterin infeksiyonların etkilediği en önemli organların başında santral sinir sistemi gelir. Bunun da en önemli bulgularının başında miko-makrosefali gelir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü