MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 72

"Hareket ve Denge Bozuklukları"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (2 ders saati)

Ders özeti

Hareket esnasında amaçlanan hedeflere varmada zorluk, hareketin hızında düzensizlik, postür bozukluğu, anormal ve istemsiz hareketlerin varlığı, hareketi istenilen zamanda yapamama veya normal gözüken hareketin performansında yetersizlikler hareket bozuklukları olarak tanımlanır. Hareket bozuklukları, hiperkinetik (Kore, ballismus, distoni, myoklonus, tremor, atetoz ve tik gibi), hipokinetik (bradikinesi gibi) ve isokinetik (spastisite, rigidite ve ataksi gibi) biçimde olabilir. Primer ve sekonder nedenlere bağlı gelişebilir. Tedavi altta yatan hastalığa göre değişkenlik gösterir.
Öğrenme hedefi: Öğrencilerin çocuklarda hareket bozukluğunun tanımı, sınıflamasını ve ana başlıklar halinde nedenlerini bilmeleri hedeflenmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Denge/hareket ile ilgili sorunları konjenital veya edinsel nedenlere bağlı nedenlere bağlı ortaya çıkan bir tablodur. Nedeni saptamak için hastadan ayrıntılı öykü alınmalı ve fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayene bulgularına göre, laboratuvar incelemeleri yapılır.
Hareket bozuklukları Hareket bozuklukları, merkezi motor kontrolün bozukluğu sonucu oluşan istem dışı postür ve hareket değişiklikleridir. Hiperkinetik, hipokinetik ve isokinetik olmak üzere üç tipi vardır. Primer veya sekonder nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Tedavi altta yatan nedene yönelik olmalıdır.
Tremor Tremor, bir vücut kısmının sabit bir nokta veya mekân etrafındaki ritmik kasılma hareketleridir. Salınım frekansına, hareketin miktarına ve çıkış zamanındaki kişinin aktivitesine göre farklı sınıflamalar vardır. Çocuklarda en sık görülen esansiyel tremordur. Tedavide en sık kullanılan ve en etkili ilaçlar propranolol ve primidondur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü