MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 96

"Hipogonadizm"

Prof. Dr. Feridun Karakurt (1 ders saati)

Ders özeti

Hipogonadizm, cinsiyet hormonlarının yetersizliğidir. Gonadotropik hormonlar (GnRH) hipotalamusta üretilir ve özel bir kan dolaşım sistemiyle hipofize yönlendirilir. Gonadotropik hormonlar (GnRH), gonadotropin salgılatıcı hormonlardır; hipofizi uyarır ve hipofiz gonadotropinleri üreterek kan dolaşımına boşaltır. Hipofiz ön lobuna ulaşan GnRH, FSH ve LH adı verilen iki gonadotropin hormonun aralıklı olarak sekresyonunu sağlar. Pulsatil sekresyon olarak bilinen bu mekanizmada; her 60-90 dakikada bir, 1 dakika süreyle hipofize gelen GnRH uyarısıyla gonadotropin hormonlar kan dolaşımına verilir. Hipofizden kan dolaşımına dökülen gonadotropin hormonlar, kadınlarda ovaryumlara, erkeklerde testislere ulaşarak cinsiyet hormonlarının üretimini tetikler; GnRH, kadınlarda yumurtlamayı ve östrojen hormon üretimini düzenleyen folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) sentezini tetikler. LH testislerdeki Leydig hücrelerinden testosteron salgılanmasını denetler ve sperm üretimini uyarır. LH testislerdeki Leydig hücrelerinden testosteron salgılanmasını sağlar. Kandaki gonadotropin hormon düzeyinin düşüklüğü, her iki cinste de puberte (ergenlik) ve cinsiyete özgü fiziksel gelişimde sorunlara neden olur; kız çocuklarında yumurtlama ve menstrüasyon (adet) yokluğu, erkek çocuklarında ise sperm üretimi sorunları ve kas gelişimi yetersizliği başlıca sonuçlardır.
Öğrenme hedefi: Hipogonadizmi tanımını yapabilme, Hipogonadizmi sınıflamasını yapabilme, Hipogonadizmi belirti, bulgularını sıralayabilme, Hipogonadizmi tanısında kullanılan laboratuvar testlerini sayabilme, Hipogonadizm tedavisindek, temel prensipleri, medikal tedavi ve yan etkilerini tanımlayabilme, Sekonder seks karekterlerini belirleyebilme, Genital muayeneyi yapabilme, Hipogonadizm medikal tedavisini ve izlemini yönetebilme

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Cinsel işlev sorunları Erkeklerde erektil disfonksiyon, mikropenis, infertilite, Kadınlarda amenore, infertilite gibi cinsel işlev sorunları gözlenir.
İmpotans Hipogonadizm neticesinde erkeklerde impotans izlenebilir.
İnfertilite (erkek, kadın) Hipogonadizm neticesinde erkek ve bayanlarda infertilite görülebilir.
İnmemiş testis Erkek hastalarda Klinefelter sendromuna bağlı inmemiş testis ve testiküler atrofi izlenebilir.
Jinekomasti Hipogonad erkeklerde testosteron düşüklüğüne bağlı jinekomasti izlenebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü