MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 20

"Periferik Vazodilatörler"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (1 ders saati)

Ders özeti

Periferik vazodilatörler, periferik arter ve arteriollerin daralma ve tıkanmasına bağlı olan lokal dolaşım yetmezliklerinin tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Periferik vazodilatör ilaçlar, vazospastik hastalıkların tedavisinde spazmı çözerek iskemiyi ve ona bağlı belirtileri ortadan kaldırırlar. Periferik damar hastalıklarının vazodilatör ilaçlarla tedavisinde amaç, dolaşım yetmezliği olan damar yatağında kan akımının hızlanmasıdır. Direkt etkili vazodilatörler, Ca2+ kanal blokerleri, α-adrenerjik reseptör blokörleri, β-adrenerjik reseptör agonistleri, Adrenerjik nöron blokörleri ve Diğer periferik vazodilatörler gruplarındaki ilaçlar Periferik Vazodilatör olarak kullanılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Periferik damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan periferik vazodilatör ilaçların, sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, klinik uygulama, dozları ve yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Direkt etkili vazodilatörler, Niasin ve Kalsiyum Kanal Blokörleri başta olmak üzere bazı ilaç gruplarında yüz ve boyunda vazodilatasyona bağlı kızarma, başağrısı, hipotansiyon görülebilir. Bunun dışında: Papaverin: Aşırı dozda verilirse aritmi, hepatotoksisite Sinarizin, Flunarizin: Uyuşukluk ve sedasyon Naftidrofuril oksalat: Hepatotoksisite α-Adrenerjik Reseptör Blokörleri: Hipotansiyon, ilk doz senkobu, taşikardi, impotans β-Adrenerjik Reseptör Agonistleri: Çarpıntı (palpitasyon) (Kalpteki β1-res.ler ile) Piribedil: Levodopa/bromokriptin benzeri yan etkiler (dopamin agonisti) Tip 5 fosfodiesteraz inhibitörleri- Sildenafil: nadiren görme bozukluğu (retinadaki tip 6 PDE↓) Ginkgo biloba ekstresi: Yüksek dozda kanama riskini artırabilir Önemli Etkileşim: Iloprost antihipertansifler ve kanama eğilimini arttıran (heparin, varfarin, asetil salisilik asit) ilaçlar ile etkileşime girerek sinerjik etkide bulunabilir. Tip 5 fosfodiesteraz inhibitörleri karaciğerde CYP3A4 enzimini inhibe eden ilaçlarla etkileşir; nitrat türevi veya α-blokör vazodilatör ilaçlarla birlikte hipotansiyon yapar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü