MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 16

"Retina hastalıkları-1"

Prof. Dr. Hürkan Kerimoğlu (2 ders saati)

Ders özeti

DERSİN ÖZETİ - Diyabetik retinopati kontrolsüz diyabet hastalarında uzun dönemde sonu görme kaybı ve körlükle sonuçlanabilecek önemli bir retinal vasküler hastalıktır. Diyabet tanısı konulan hastaların tanı anında mutlaka bir göz doktoru tarafından da retinopati açısından değerlendirilmesi gerekir. Hastalığın takibi ve tedavi şeması klinik evrelere göre değişir. Metabolik kontrolün ilk sırada geldiği tedavi şemasında topikal veya göz içi enjeksiyon şeklinde ilaç tedavileri, lazer fotokoagülasyon ve cerrahi (Pars plana vitrektomi) seçenekleri hastanın durumuna ve klinik seyre göre uygulanabilir. Hastalığın kontrol altında tutulması için hasta uyumu, dahiliye ve göz doktorlarının işbirliği önem arzetmektedir.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ - Diyabetik retinopati epidemiyolojisi, retinal hasarın biyokimyasal mekanizmaları, klinik bulgular, evreleme ve tedavi süreçlerinin öğrenilmesi.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Çift görme Diyabetin göz kaslarını inerve eden sinir nükleslarını etkilmesi sonucu görülebilir.
Görme bozukluğu/kaybı Maküler ödem, göz içi kanama, retinal vasküler tıkanıklık, diyabetik papillit durumunda görme kaybı olabilir.
Pupil değişiklikleri 3. sinir paralizisi veya yoğun lazer tedavisi sonrası pupilla anomalileri izlenebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü