MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-2 (FZYO202)

Ders Oturumu 16

"Nörogenez ve Plastisite, Yaşlanma fizyolojisi ve Alzheimer hastalığı"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Nörogenez, sinaptogenez ve miyelinizasyon fetal dönemde başlarken doğum sonrası da bir süre devam eder. Yetişkinlikte ise birkaç MSS bölümünde nörogenez ortaya çıkmaktadır. Yaşlanmayla ilgili değişiklikler, bellek, motor aktivite, duygu durum, uyku düzeni ve nöroendokrin işlevlerdeki beyinin yapısal ve işlevsel değişiminden kaynaklanmaktadır. Özellikle kortekste nöron ve miyelin kaybı ile dendritik dallanmalarda azalma ve sinaptik yapılarda bozulmalar ortaya çıkar. Beyinin erken ve hızlı yaşlanması olan Alzheimer hastalığı korteks, bazal nükleuslar ve hipokampus gibi MSS yapılarında amiloitpeptit birikimi ve intranöronal nörofibriler yumakların oluşumuyla karakterize nörodejeneratif bir durumdur.
Öğrenme hedefi: Yaşlanma ve demansla birlikte Alzheimer hastalığı'nın fizyopatolojik mekanizlalarını açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Uyku ile ilgili sorunlar Yaşlanmayla birlikte uyku sorunları da belirmeye başlar.
Duygudurum değişiklikleri Alzheimer hastalığında ve yaşlılıkta duygudurum bozuklukları ortaya çıkar.
Hareket bozuklukları Yaşlanma veya Alzheimer hastalığı sonucu kaslarda oluşan atrofi vb. durumlar hareket bozukluklarına yol açar.
Muhakeme yetisinde bozulma Alheimer hastalığında MSS'de özellikle korteksteki nöron kaybı ve sinapstik bozulmalar sonucu muhakeme yeti kayıpları ortaya çıkar.
Unutkanlık Alzheimer hastalığının en belirgin bulgularından biri unutkanlıktır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü