Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Boğmaca"

Doç. Dr. Özge Metin Akcan (1 ders saati)

Boğmaca hastalığı, üst üste gelen inatçı ve spazmodik öksürük nöbetleri ile karakterize akut solunum yolu infeksiyonudur. Etken bordetella pertussis olup insanlar bilinen tek konaktır ve çok bulaşıcıdır. Öksüren ergen ve erişkinler bulaş kaynağıdır. Tanı atak anında tipik öksürük nöbetlerinin görülmesi ile konur. Bulaş damlacık yolu veya direk temas ile olur. Dikkat çekici laboratuvar bulgusu lenfosit ağırlıklı lökositozdur. Özellikle altı ayın altında ciddi komplikasyonlarla seyretmektedir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı, dönem 4 öğrencilerine boğmaca hastalığının tanımı, klinik- laboratuvar bulgularını, komplikasyonlarını, tedavisini ve korunma yöntemlerini öğretmektir.

Peteşi, purpura, ekimoz Boğmacada şiddetli öksürük atağında basınç artışına ve zorlanmaya bağlı peteşiler görülebilir.
Siyanoz Boğmacada öksürük atağı sırasında siyanoz görülür.
Bulantı-kusma Boğmaca atağında öksürük nöbeti sonrası çocuk kusarak rahatlayabilir.
Öksürük Boğmaca hastalığının tanısı tipik peş peşe olan öksürük nöbetleri ile konulur.
Stridor Boğmacada öksürük nöbetini takiben hasta derin bir insipiratuvar stridor ile rahatlayabilir.
Apne Apne, kısa süreli solunumun durmasıdır. Boğmaca yenidoğanlarda ve 3 aydan küçük infantlarda sadece apne atakları ile karşımıza çıkabilir.