MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 (ORTO501)

Ders Oturumu 100

"Omurga Yaralanmaları ve Deformiteleri"

Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç (2 ders saati)

Ders özeti

Omurga yaralanmaları genç yaş populasyonda sık görülmektedir. Genellikle yüksek enerjili yaralanmalar (trafik kazası, yüksekten düşme…) sonrası oluşur ve %43 kadar eşlik eden multiple yaralanmalar mevcuttur. Skolyoz, spinal deformiteler içerisinde en sık karşılaşılan ve ilerleyen evrelerde son derece ciddi duruş bozukluklarına neden olan üç boyutlu bir omurga deformitesidir. Bu deformite omurganın yapısal bozukluğundan kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi omurga dışı sebeplere bağlı olarak da gelişebilir. Yapısal olmayan skolyoz genellikle zaman içerisinde kısmen düzelir veya skolyoza neden olan asıl sebep ortadan kalktığında fark edilemez hale gelir. Yapısal skolyoz ise sıklıkla idiyopatik olarak ortaya çıkar ancak nöromüsküler hastalıklar, bağ dokusu bozuklukları, enfeksiyöz veya neoplastik durumlar, nörofibromatozis, dejeneratif ve romatizmal hastalıklar, metabolik bozukluklar ve çeşitli travmatik etkiler de omurgada yapısal eğriliğe yol açabilir.
Öğrenme hedefi: Omurga kırıkları ve kırıklı çıkıklarını tanıyabilme radyolojik olrak sınıflayabilme ve acil müdahelesini yapabilecek bilgiyi edinem amaçlanmaktadır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü