MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-2 (ANAT202)

Ders Oturumu 2

"Medulla Spinalis"

Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı (2 ders saati)

Ders özeti

Medulla spinalis (omurilik) merkezi sinir sisteminin canalis vertebralis içerisinde yer alan bölümüdür. Medulla oblongata (bulbus-omurilik soğanı)'nın devamı şeklinde for. magnum'dan başlar ve L1-2 seviyesine kadar uzanır. Dış yüzde yarık ve oluklar mevcuttur. Omurilik 31 segmente ayrılır ve herbir segmentten bir çift spinal sinir çıkar. İç yapısı transvers bir kesitte substantia grisea ( içte H harfi veya kelebek şeklinde gri cevher) ve substantia alba (dışta beyaz cevher) olmak üzere 2 yapıdan oluşur. Substantia grisea; esas olarak nöronların hücre gövdelerini içerir. Kesiti H harfine benzeyen gri cevherin öne olan uzantılarına cornu anterior (ön boynuz), arkaya olan uzantılarına cornu posterior (arka boynuz), T1-L2 seviyelerinde dışyana olan uzantılarına cornu laterale (dışyan boynuz) denir. Cornu anterior somatomotor; cornu posterior duysal; cornu laterale visseromotor nöronlardan oluşur. Substantia alba; esas olarak miyelinli sinir lifleri (tractus, fasciculus) ve nöroglialardan oluşur. Bu miyelinli lifler, afferent (çıkan-duyu-çevreden MSS'ne) ve efferent (inen-motor-MSS'den effektör organa) yolları oluşturur. Bu ders, medulla spinalis dış yapısı, iç yapısı, çeşitli düzeylerde yapısal ve fonksiyonel farklılıkları, nükleer ve laminar organizasyonu, refleks arkı ve son motor nöron kavramı ve fonksiyonel ve klinik önemi olan bilgileri içerir.
Öğrenme hedefi: Omuriliğin yapısal özellikleri, yerleşimi, içerdiği yollar, spinal sinir bağlantıları, BOS ilişkisi ve klinik anatomisini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Menenjit, ensefalit gibi enfeksiyöz tablolarda görülür. Lumbal ponksiyon ile ilişkili omurilik anatomik yapıları önemlidir.
Başağrısı Menenjit, ensefalit gibi enfeksiyöz tablolarda görülür. Lumbal ponksiyon ile ilişkili omurilik anatomik yapıları önemlidir.
Bilinç değişiklikleri Menenjit, ensefalit gibi enfeksiyöz tablolarda görülür. Lumbal ponksiyon ile ilişkili omurilik anatomik yapıları önemlidir.
Doğuştan yapısal anomaliler Spina bifida ve syringomyelia gibi doğumsal anomaliler mevcuttur.
Üriner inkontinans Conus medullaris sendromu ve cauda equina sendromunda görülebilir.
Fekal inkontinans Conus medullaris sendromu ve cauda equina sendromunda görülebilir.
İmpotans Medulla spinalis kesileri, conus medullaris sendromu ve cauda equina sendromunda görülebilir.
Parezi, paralizi Omurilik travmaları, tümörleri vs klinik tablolarında görülür.
Parestezi Omurilik travmaları, tümörleri vs klinik tablolarında görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü