MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 29

"Zehirlenmeler"

Doç. Dr. Kadir Küçükceran (1 ders saati)

Ders özeti

Zehirlenme hastasının ayırıcı tanısını, zehirin vücuttan uzaklaştırma yollarını, zehir antidot ilişkisini ve zehirlenmiş arrest hastadaki müdahele farklılıklarından bahsedildi.
Öğrenme hedefi: Zehirlenmiş hastayı tanır ve acil müdahalelerini bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Karın ağrısı Özellikle besin zehirlenmelerinde karşılaştığımız gastrointestinal sistem etkilendiğinde karın ağrısı gelişebilir.
Korozif madde maruziyeti Koroziv madde alımına bağlı zehirlenme meydana gelebilir. Bu hastalar özellikle kusturulmamalıdır
Kolik ağrılar (renal, bilier, intestinal) Gatrointetsinal sistem tutulumuna bağlı kramp tarzı ağrı meydana gelebilir.
Bilinç değişiklikleri Zehirlenmeye sebebiyet veren bir çok ilaç santral sinir sistemi depresyonu yaparak bilinç değişikliğine sebebiyet verir. Ya da zehirlenmeye bağlı kardiyak etkilenme bağlı gelişen hipotansiyon ve şok sebebiyle de bilinç değişikliği meydana gelebilir.
Diyare Özellikle besin zehirlenmelerinde karşılaştığımız gastrointestinal sistem etkilendiğinde ishal karşılaşılabilir.
Pupil değişiklikleri Zehirlenme sebebi ile santral sinir sitemi etkilenmesi sonucu beyin fonksiyonları ve kraniyal sinirlerlerde meydana gelen fonksiyon kaybı pupillerde dilatasyona sebebiyet verir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü