MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 87

"EKG"

Prof. Dr. Tamer Baysal (2 ders saati)

Ders özeti

Kalp elektriksel potansiyel üretebilen bir organdır.EKG kalbin ürettiği elektriksel potansiyelin vücut yüzeyinden yazdırılması sonucu elde edilen traselerdir. Normal bir EKG trasesi değerlendirilirken belli bir sistematik içinde ilerlenirse trase normalmi değilmi kolayca değerlendirilebilir.Bu amaçla önce ritm, sonra kalp hızı ,akslar, süreler ve mesafeler hesaplanır. Son olarak T dalga değişiklikleri belirtilir.
Öğrenme hedefi: Bu derste öğrenci bir EKG trasesinin normal olup olmadığının ayrımını yapabilecek bilgi düzeyine ulaşmalı.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Doğuştan yapısal anomaliler Kalple ilgili yapısal anomalilere bağlı kalpteki değişiklikler hakkında EKG ipuçları verebilir.Özellikle hipertrofi ve dilatasyonlar hakkında bilgi verir.
Eklem ağrısı/şişliği Eğer ağrı ve şişlik Akut Romatizmal Ateşe bağlı gelişmişse EKG mutlaka değerlendirilmelidir.EKG de kısa PR mesafesi minör bulgudur.
Göğüs ağrısı Göğüs ağrısı nedenleri araştırılırken EKG değişikliklerine bakılmalıdır.Özellikle taşikardiler, bradikardiler ve t dalga değişiklikleri belirtilmelidir.
Hipertansiyon EKG de hipertrofi bulguları araştırılmalıdır.(Voltaj kriterleri)
Hipotermi/Hipertermi EKG de bradikardi/taşikardi bulguları olabilir.
Siyanoz Siyanoz doğumsal kalp hastalıklarına bağlı gelişmiş ise EKG faydalı bilgiler verebilir.
Çarpıntı Değişik sebeplere bağlı çarpıntı şikayetleri araştırılırken kalple ilgili çarpıntıların sebeplerini en kolay aydınlatma yolu EKG dir.
Kalpte üfürüm Üfürüm nedeni ile araştırılan hastalarda EKG yapısal kalp hastalıkları hakkında ipuçları verebilir.
Senkop Senkop eğer kalpteki ritm bozukluklarına bağlı ise (Bloklar gibi) EKG tanı koydurucudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü