MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 1-4 (ANAT104)

Ders Oturumu 6

"Viscerocranium II: Maksilla, Os Palatinum, Os Zygomaticum, Os Lacrimale"

Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı (2 ders saati)

Ders özeti

Viscerocranium; ağız ve burun boşlukları çevresindeki yüzü oluşturan kemiklerdir. Maxilla (üst çene kemiği); cavitas oris (ağız boşluğu) tavanı, orbita (gözçukuru) tabanı ve cavitas nasi (burunboşluğu) tabanı ve dışyan duvarının oluşumuna katılır. İçinde paranazal sinüslerin en büyüğü olan sinus maxillaris bulunur. Sinus maxillaris ostium'unun yüksek lokalizasyonu nedeni ile drenajı zayıftır. Bu nedenle enfeksiyonları en çok görülen paranazal sinüstür. Bir cismi (corpus maxillae) ve dört adet çıkıntısı (proc. frontalis, proc. zygomaticus, proc. alveolaris, proc. palatinus) vardır. Os palatinum (damak kemiği); maxilla ve proc. pterygoideus ossis sphenoidalis arasında yer alan L şeklinde bir çift kemiktir. Kemiğin yatay duran bölümüne lamina horizontalis, dik duran bölümüne ise lamina perpendicularis denir. Lamina horizontalis, palatum durum (sert damak)'un 1/4 arka bölümünü; lamina perpendicularis ise cavitas nasi (burun boşluğu)'nin dışyan duvarının arka bölümünü oluşturur. Os zygomaticum (elmacık kemiği); orbita (göz çukuru)'nın altdış bölümünde yer alır. Proc. frontalis, proc. temporalis, proc. maxillaris olmak üzere 3 çıkıntısı vardır. Os lacrimale (gözyaşı kemiği); orbita (göz çukuru)'nın içyan duvarında, maxilla'nın proc. frontalis'inin arkasında yer alan ince sağlı sollu bir çift kemiktir. Bu ders bu kemiklere ait tüm anatomik oluşumları, damar ve sinirlerin geçtiği kanal-oluk ve delikleri, kasların ve bağların tutunduğu oluşumların lokalizasyonlarını (yerleşimi) ve anatomi ile ilişkilendirilmiş klinik bilgileri içerir.
Öğrenme hedefi: Viscerocranium kemiklerinin yapısal özelliklerini, yerleşimlerini, aralarındaki ilişkiyi tanımlar ve klinik ile ilişkilendirir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Peteşi, purpura, ekimoz Maxilla kırıklarına bağlı travma bölgesinde morarma (ekimoz) (her iki göz etrafında gözlük tarzında ekimoz) görülebilir.
Disfaji Damak dudak yarıklarında (maxilla ve os palatinum'da oluşan doğuştan yapısal anomali) yutkunmada zorlanma (sıvı veya yemeklerin burundan çıkması) meydana gelebilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Damak dudak yarıkları maxilla ve os palatinum'da oluşan doğuştan yapısal anomalilerdir.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Os zygomaticum kırıklarına bağlı art. temporomandibularis (çene eklemi) hareketlerinde kısıtlanma, trismus (çene kitlenmesi) görülebilir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Damak dudak yarıklarında (maxilla ve os palatinum'da oluşan doğuştan yapısal anomali) genizden gelen konuşma sesi tarzında konuşma bozukluğu görülür.
Kulak ağrısı/akıntısı Damak dudak yarıklarında (maxilla ve os palatinum'da oluşan doğuştan yapısal anomali) kronik kulak enfeksiyonlarına bağlı kulak ağrısı görülebilir.
Ödem Maxilla, os zygomaticum kırıklarına bağlı göz kapaklarında şişlik (ödem) görülebilir.
Parestezi Maxilla Le Forte III'de n. infraorbitalis hasarına bağlı yüz bölgesinde parestezi, hipoestezi, anestezi olabilir.
Ağız kokusu Sinus maxillaris enfeksiyonu (sinüzit) cavitas nasi ile cavitas oris arasındaki anatomik bağlantılar nedeni ile ağız kokusuna neden olabilir.
Başağrısı Sinus maxillaris enfeksiyonu (sinüzit) üst çene bölgesinde yüz ağrısına neden olabilir.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Sinus maxillaris enfeksiyonu (sinüzit) burun tıkanıklığına neden olur.
Burun kanaması Maxilla Le Forte kırıklarında cavitas nasi'yi besleyen damarsal yapıların zarar görmasine bağlı burun kanaması (epistaxis) görülebilir.
Çift görme Os zygomaticum ve maxilla Le Forte III'de orbita tabanının kırılmasına ve sinirsel oluşumların zarar görmesine bağlı çift görme olabilir.
Boyunda kitle Sinus maxillaris enfeksiyonu (sinüzit), özellikle submandibular bölgede lenfadenopatiler oluşturması nedeni ile boyunda ağrılı şişlikler yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü