MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Pediatri 3-3 (PEDI303)

Ders Oturumu 100

"Dolaşım sistemi muayenesi x"

Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz (2 ders saati)

Ders özeti

Doğuştan ya da edinsel kalp hastalıkları çocuklarda sık görülen patolojilerdir. Multifaktöryel etyolojiye sahip olan bu hastalıklarda iyi alınmış bir anamnez ve bu anamnezdeki kardiyovasküler sistem özelliklerini de kapsayanayrıntılı fizik muayene ile kalp hastalıkları ön tanısı ve ayırıcı tanısı yapılabilir. Pediatrik hastalardaki emmeme, takipne, siyanoz, taşikardi, dispne, senkop, göğüs ağrısı, çarpıntı ve üfürüm duyulması gibi semptom ve bulgular ayrıntılı olarak ele alınmakta ve inspeksiyon, palpasyon, perküsyon ve oskültasyon ile muayene özellikleri anlatılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı, Dönem 3 öğrencilerinin pediatrik hastada kardiyovasküler sisteme yönelik anamnez özelliklerini öğrenmelerini sağlamak,kardiyovasküler sistemin fizik muayene usul ve becerilerini öğretmektir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Çarpıntı Çarpıntı ritim bozukluklarının sık görülen bir semptomudur. Ayrıca kalp yetersizliği tablosunda da görülebilir. Ek olarak ekstrakardiyak patolojiler olan hipertroidi, anemi ve hipovolemi gibi diğer hastalıklarda da görülebilir.
Göğüs ağrısı Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen semptomlardan biridir. Gerçek kardiyak nedenli göğüs ağrısı nadir ancak ciddi patolojilerin işareti olabilir. Koroner patolojiler, myokardit ve perikardit gibi kardiyak patolojilerde göğüs ağrısı ilk bulgu olabilir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan ya da uykudan uyandıran ve yatınca artan göğüs ağrısı varsa kardiyolojik testlerin yapılması gereklidir.
Hipertansiyon Hipertansiyon şüphesi olan hastalarda tansiyon ölçümü hasta en az 5 dakika dinlendikten sonra ve yaşına uygun boyutlardaki manşonlar kullanılarak ölçülmelidir. Hipertansiyon saptanan bir pediatrik hastada mutlaka femoral nabızların palpe edilmesi ve bu nabızların alınamaması durumunda aort koarktasyonu akla gelmelidir.
Senkop Çocuklarda en sık senkop nedeni vazovagal senkoptur. Öncesinde göz kararması, kulak çınlaması ve fenalık hissi gibi ön semptomlar sonrasında bilinç kaybı ve tonus kaybı ortaya çıkar ve bayılma gerçekleşir. Konvülziyondan farklı olarak kasılma, göz kayması, inkontinans, köpürme ve postiktal paralizi ve bilinç bulanıklığı olmamaı senkop için tipiktir. Ayırıcı tanıda eğik masa testi kullanılır.
Siyanoz Pulse oksimetre ya da kan gazı incelemesi ile oksijen saturasyonu ya da parsiyel oksijen basıncında düşme oluşması klinik olarak syanoza neden olur. Pulse oksimetre ile saturasyonun %80-85' in altına inmesi aşikar siyanoz olup kardiyak ya da pulmoner patolojileri akla getirmelidir. Ayırıcı tanıda %100 oksijen ile yapılan hiperoksi testi kullanılır. Kardiyak nedenli siyanoz hiperoksi testine cevap vermez.
Çomak parmak Çomak parmak siyanotik konjenital kalp hastalıklarında ortaya çıkan bir fizik muayene bulgusudur. Her ne kadar siyanotik konjenital kalp hastalıkları açısından çok önemli olsa da patognomik değildir. Çomak parmak ülseratif kolit, Crohn, subakut bakteriyel endokardit, bronşiektazi gibi diğer sistem hastalıklarında da görülebilmektedir.
Dispne Dispne kalp yetersizliği ve siyanotik konjenital kalp hastalıklarında görülebilen bir bulgudur. Solunum sistemi hastalıklarının da sık görülen bulgusu olması yanında dispneye pulsus alternans, taşikardi ya da gallop ritmi eşlik etmesi durumunda öncelikli olarak kardiyak patolojiler akla gelmelidir.
Kalpte üfürüm Kalp hastalıklarında üfürüm 3 farklı nedenle ortaya çıkar: 1-Masum üfürümler: Bu üfürümlerde kalp normal olup üfürümün nedeni idiopatiktir ve anlamlı bir patoloji tespit edilemez. Masum üfürümler kısa sistolik vasıflı, yayılımı olmayan, umuşak niteliktedir ve hastanın muayenesi, EKG ve EKO incelemesi normaldir. Thril eşlik etmez. 2- Fonksiyonel üfürümler: Bu patolojilerde kalp normal ancak ektrakardiyak bir patoloji nedeniyle kardiyak output artışına bağlı olarak üfürüm işitilmektedir. Fonksiyonel üfürüme ensık neden olan patolojiler derin anemi, hipertroidi ve gebeliktir. 3- Organik üfürümler: Bu üfürümde patoloji doğrudan kalpte olup delik, darlık, yetersilik gibi altta yatan bir kalp hastalığı nedeniyle üfürüm işitilir. Üfürümün işitildiği odak, sistolik mi diyasyolik mi, devamlı mı olduğu, ve yayılımı belirtilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü