MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-6 (PATO306)

Ders Oturumu 11

"Sinir Sistemi Patolojisi 4: Santral Sinir Sistemi Tümörleri"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (2 ders saati)

Ders özeti

SSS tümörlerini 2 ana başlık altında toplamak mümkündür; 1. Primer Tümörler; Kendi parankimal yada diğer yapılarından çıkan tümörler, 2. Sekonder Tümörler: Beyine metastaz yolu ile gelen tümörlerdir. SSS tümörleri vücudun diğer tarafında görülen tümörlerden farklılıkları vardır. Histolojik olarak iyi olsalar dahi ölüme neden olmaları ve malign özellikler taşısalar bile vucudun diğer taraflarına nadiren metastaz yaparlar. SSS sınıflamasın Dünta Sağlık Örgütünün (WHO) yapmış olduğu ve sürekli güncellenen sınıflama genel kabul görmektedir. Astrositomlar: SSS nin en sık görülen tümörleridir. TP53 mutasyonları sıktır. İnfiltran paternli tümörlerdir. Diffuz astrositomlar tüm astrositik tümörlerin %10 15 dir. İnsidansı 1.4/1 milyon dur. İskandinav ülkelerinde ve kuzey amerikada insidansı fazladır. 30 40 yaşları arasında en sık ve Erkeklerde daha fazla görülür. SSS de herhangibir yerde görülebilirler, ensık; Temporal ve Frontal loplarda görülür. Astrositik tümörler WHO sınıflamasına göre 4 ana Grade de incelenir. Pilositik Astrositom Grade I, Diffuz Astrositomlar Grade II, Anaplastik Astrositom Grade III ve Glioblastom Grade IV dür. Glioblastoma: Glioblastoma Multiformede (GBM) denir. En sık görülen beyin tümörüdür. Biraz daha ileri yaşlarda sık görülür (50-70). Histopatolojisindeki temel özellikler; Kötü diferansiye astrositik hücreler, Selüler polimorfizm, Nükleer atipi, Belirgin mitotik aktivite, Mikrovaskuler proliferasyon, Nekroz, Nekroz etrafında palizatik dizilmiş tümör hücreleri ve bazen dev hücre yapıları görülebilir. Oligodendroglioma: Mikroskopisinde; Yuvarlak Monomorfik hücreler, Şeffaf perinükleer halo (parafin işlemi sonrası oluşan bir durumdur), Kalsifikasyon (çok önemli bir özelliktir), Sitoplazma sınırları belirgindir, bu sayede uniform hücreler bir petek gibi görülür. Ependimom: Mikroskopik özellikleri; Orta derecede selüler, düzgün sınırlı tümördür, Monomorfiktir. Mitoz nadir yada yoktur. En önemli histolojik özellikleri ‘’Rozet’’ lerdir. Medulloblastom: En fazla çocuklarda ve ilk 2 dekadda görülür. Pik insidansı 7 yaştır. Gençlerde serebellar vermiste, daha yaşlılarda serebellar hemisfere yerleşir. Malign, invaziv özelliktedir. WHO Grade IV tümördür. Menenjiomlar: Genellikle yavaş büyüyen tümörlerdir. Araknoidi kuşatan meningial hücrelerden oluşur. Kadınlarda insidansı yüksektir (2 3 kat). Histolojik olarak 15 tipi vardır. Bu tipler WHO Grade I, II ve III olmak üzere derecelendirilir. En fazla Grade I tümörler görülür.
Öğrenme hedefi: Bu derste Santral Sinir Sistemi Tümörlerinin tanımı, sınıflaması ve bunların patolojik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı SSS tümörlerinde baş ağrısı görülebilir
Baş dönmesi SSS tümörlerinde baş dönmesi görülebilir
Bilinç değişiklikleri SSS tümörlerinde Bilinç değişikliklerigörülebilir
Denge/hareket ile ilgili sorunlar SSS tümörlerinde Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülebilir
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) SSS tümörlerinde Konuşma bozuklukları görülebilir
Konvulsiyonlar SSS tümörlerinde konvülzyonlar görülebilir
Nöbet geçirme SSS tümörlerinde Nöbet geçirme olabilir
Pupil değişiklikleri Bazı SSS tümörlerinde görülür
Görme bozukluğu/kaybı SSS tümörlerinde Görme bozukluğu/kaybı görülebilir (özellikle kiazma bölgesi tümörleri)

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü