Biyokimya 2-4 (BYKM204)

"Lipoprotein metabolizması"

Prof. Dr. Sevil Kurban (2 ders saati)

Lipoproteinler lipid ve proteinlerin birleşiminden oluşan kompleks yapılardır. Apoproteinler ise lipoprotein parçalarından birisidir. Plazma lipoproteinleri genellikle suda çözünmeyen kolesterol, trigliserit gibi makromoleküllerin kandaki taşınma formlarıdır. Plazma lipoproteinleri dansitelerine göre beş gruba ayrılabilir; şilomikronlar, çok düşük dansiteli lipoproteinler (VLDL), orta dansiteli lipoproteinler (IDL), düşük dansiteli lipoproteinler (LDL) ve yüksek dansiteli lipoproteinler (HDL). Lipoproteinlerin metabolizmada farklı görevleri vardır. Şilomikronlar eksojen lipitlerin barsaklardan karaciğere transportunda fonksiyon görürken, LDL ve VLDL dokuların lipit ihtiyaçlarının karşılanmasında; HDL ise kolesterolün dokulardan karaciğere transportunda görevlidir. Bu derste lipoproteinlerin yapısı ve fonksiyonları üzerinde durulmaya çalışılacaktır.
Öğrenme hedefi: bu derste lipoproteinlerin yapısı sınıflaması ve fonksiyonlerının öğrenilmesi hedeflenmiştir.