Biyofizik 1-3 (BYFZ103)

"Temel Esneklik, Biyomateryallerin Özellikleri"

Prof. Dr. Barkın İlhan (1 ders saati)

Bu ders kapsamında herhangi bir malzemenin uzayda rijit öteleme ve dönmesinin olmadığı durumlarda şekil değişikliklerinin nasıl gerçekleştiğine ilişkin altta yatan fizik kanunları ve prensipleri anlatılmaktadır. Bu ders malzeme bilimine giriş niteliği taşımanın yanında biyolojik materyallerin davranışının temel düzeyde anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Öğrenme hedefi: Elastik ve plastik davranış özelliklerini ve bu bağlamda biyomalzemelerin özelliklerini değerlendirir.

Apne Solunum sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Dispne Solunum sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Solunum sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Horlama Solunum sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Stridor Solunum sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Hipertansiyon Dolaşım sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Hipotansiyon Dolaşım sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Yükseklik ve dalma ile ilgili sorunlar (basınç değişiklikleri) Dış ortam basınç değişikliklerinde dokuların esneklik gibi materyal özelliklerine ilişkin kavramların bilinmesi gerekmektedir.