MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 35

"Optik sinir ve hastalıkları"

Doç. Dr. Gülfidan Bitirgen (1 ders saati)

Ders özeti

Optik siniri oluşturan retinal gangliyon hücre aksonları, ışık refleksi ve görme sisteminin afferent yolunda görev almaktadır. Optik sinirde fonksiyon kaybına yol açabilen çok sayıda konjenital ya da edinsel hastalık mevcuttur. Bu hastalıkların büyük bir kısmında doğru tanı ve uygun tedavi ile kaybedilen görme fonksiyonlarında kısmi ya da tam kazanım mümkün olabilmektedir.
Öğrenme hedefi: Optik sinir fonksiyon bozukluklarını tanıyabilmeli, ayırıcı tanı ve tedavi yönetimi konularında bilgi sahibi olmalı.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Pupil değişiklikleri Tek taraflı optik nöropatilerde rölatif afferent pupil defekti (RAPD) gelişebilmektedir. Optik sinirde tam fonksiyon kaybı olması durumunda ise aynı gözde direkt, diğer gözde indirekt ışık reaksiyonu alınamaz.
Görme bozukluğu/kaybı Optik sinirde fonksiyon bozukluğu sonucu görme keskinliği, renkli görme, kontrast duyarlılık ve görme alanında değişen dercelerde kayıp ortaya çıkar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü