MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 1-4 (ANAT104)

Ders Oturumu 5

"Viscerocranium I: Mandibula, Os nasale, Concha nasalis inf, Vomer"

Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı (2 ders saati)

Ders özeti

Viscerocranium; ağız ve burun boşlukları çevresindeki yüzü oluşturan kemiklerdir. Mandibula (alt çene kemiği); yüz iskeletini oluşturan kemiklerin en büyüğü, en sağlamı ve baş iskeletinin de tek hareketli kemiğidir. Corpus mandibulae ve ramus mandibulae bölümlerinden oluşur. Os nasale (burun kemiği); Çift, yassı küçük kemikler olup maxilla'ların proc. frontalis'leri arasında yer alır. Concha nasalis inferior; cavitas nasi (burun boşluğu)'nin dış duvarı boyunca sagital olarak uzanır ve yukarıdan aşağıya kendi üzerine kıvrılmış kemik yaprak şeklindedir. Proc. lacrimalis, proc. ethmoidalis ve proc. maxillaris olmak üzere 3 çıkıntısı bulunur. Nazal konkalar normal nazal fonksiyonlar için çok önemlidir. Isıtma, nemlendirme, filtrasyon ve hava akımının regülasyonu konkaların başlıca fonksiyonlarıdır. Vomer (saban kemiği); septum nasi (burun bölmesi)’nin arka alt kısmının yapısına katılır. Bu ders bu kemiklere ait tüm anatomik oluşumları, damar ve sinirlerin geçtiği kanal-oluk ve delikleri, kasların ve bağların tutunduğu oluşumların lokalizasyonlarını (yerleşimi) ve anatomi ile ilişkilendirilmiş klinik bilgileri içerir.
Öğrenme hedefi: Viscerocranium kemiklerinin yapısal özelliklerini, yerleşimlerini, aralarındaki ilişkiyi tanımlar ve klinik ile ilişkilendirir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Mandibula travmalarında art. temporomandibularis (çene eklemi) dislokasyonu gelişebilir.
Ödem Os nasale kırıklarına bağlı burunda şişlik (ödem) görülebilir.
Parestezi Mandibula kırıklarında canalis mandibulae hasarına bağlı içinden geçen n. alveolaris inferior'un zarar görmesi ile parestezi, hipoestezi, anestezi olabilir.
Burun kanaması Os nasale kırıklarında cavitas nasi'de bulunan damarsal yapıların zarar görmesine bağlı burun kanaması (epistaxis) görülebilir.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Concha nasalis inferior pnömatizasyonu (konka bülloza) burun tıkanıklığına neden olur.
Dispne Os nasale kırıklarına bağlı burundan nefes almada zorluk görülebilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Vomer agenezisi (gelişmemesi) genellikle yarık damağın farklı tipleri ya da karmaşık kraniyofasiyal anomaliler ile birlikte olabilir. Nadir olarak asemptomatik olabildiği gibi septum nasi deviasyonu ile birlikte izole vomer agenezisi şeklinde de karşılaşılabilir.
Horlama Septum nasi deviasyonu ve concha nasalis inferior'da oluşan konka hipertrofisi (burun eti) ile oluşabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü