MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 13

"Kalp ritm bozuklukları"

Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı (2 ders saati)

Ders özeti

Taşiaritmi ve bradiaritmi şeklinde karşımıza çıkan kalp ritm bozuklukları, hastanın geliş kliniğine göre stabil ve unstabil olarak karşımıza çıkar. Mortal ritimlerin ayırıcı tanısı yapılarak, acil tedavileri başlanmalıdır.
Öğrenme hedefi: Ritm bozukluğu ile gelen hastayı tanıyıp unstabil olan hastalara gerekli elektriksel ve medikal tedavileri uygulayabilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Çarpıntı Kalbin çok hızlı ve çok dolgun atmasıyla kişinin kalp atışlarını hissetmesi sonucu verdiği rahatsızlık hissi olarak görülür.
Hipotansiyon Ritm bozukluğu sebebiyle kalpten pompalanan kanın miktarının düşmesi sonucu, yeterli damar duvar direnci oluşturacak basınç elde edilemeyeceği için hipotansiyon oluşur.
Senkop Özellikle ventriküler taşikardi ve kalp blokları başta olmak üzere kardiyak ritm bozuklukları sebebiyle, beyin kan akımının önemli ölçüde ve geçici olarak azalması sonucu kardiyojenik senkop meydana gelir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü