MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 4

"Akut iltihap 3"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (1 ders saati)

Ders özeti

Lökositler hasarlı hücreleri, mikroorganizmaları tanıyarak fagositozla ortadan kaldırabilir. Aktive lökositler serbest radikaller ve granül enzimleri ile destrüksiyon oluşturur. Bu aşamalar sırasında normal dokular da zarar görebilir. Kemik iliği baskılanması, metabolik hastalıklar ve bazı kalıtımsal hastalıklar lökosit fonksiyon bozuklukları nedenleridir.
Öğrenme hedefi: İltihabi olaylar sırasında lökositlerin aktivasyon mekanizmalarını, lökosit fonksiyonlarını, fagositoz aşamalarını, lökosit aracılı doku hasarını, lökosit fonksiyon bozukluklarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ağızda yara İyonlaştırıcı olan/iyonlaştırıcı olmayan radyasyon maruziyeti kemik iliğini baskılayarak lökosit fonksiyon yetersizliğine yol açabilir
Ağız kuruluğu Diabetes mellitus gibi metabolik hastalıklarda lökositlerin anormal fonksiyonu söz konusudur.
Anüri/Oligüri Glomerül bazal membranı gibi düz bir zeminde biriken immünkompleksler gibi kolayca fagosite edilemeyen parçacıklar yetersiz fagositozla sonuçlanır
Ateş Akciğer tüberkülozu gibi eliminasyonu zor olan enfeksiyonlarda lökosit aracılı doku hasarı etkenin primer hasarından fazla olabilir.
Bel ve sırt ağrısı Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklarda iltihap zedelenmenin başlıca nedenidir.
Büyüme-gelişme geriliği Bazı kalıtsal immün yetmezlik durumlarında lökositlerin adezyonunda, fagolizozom oluşumu aşamalarında ya da reaktif oksijen türlerinin üretilmesinde kusur vardır.
Eklem ağrısı/şişliği Romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalıklarda iltihap hasarın esas nedeni olabilir. Gut hastalığında fagosite edilen ürat kristallerinin fagolizozom zarlarını zedelemesi sonucu lökositler toksik ürünlerini hücre dışına bırakabilir.
Göğüs ağrısı Miyokard infarktüsü gibi akut koroner sendromların sonrasında özellikle reperfüzyon sırasında lökositler, hasarı daha da arttırabilir.
Hematüri Glomerül bazal membranı gibi düz bir zeminde biriken immünkompleksler gibi kolayca fagosite edilemeyen parçacıklar yetersiz fagositozla sonuçlanır
Hemoptizi Akciğer tüberkülozu gibi eliminasyonu zor olan enfeksiyonlarda lökosit aracılı doku hasarı etkenin primer hasarından fazla olabilir.
Hepatomegali Hepatit gibi bazı viral hastalıklarda enfeksiyon etkeninin eliminasyonu zordur, primer etkenin hasarından daha çok lökosit aracılı hasar gelişebilir.
Peteşi, purpura, ekimoz Radyasyon maruziyeti endotel hasarına yol açabilir. Vasküler sızıntı hasarlı damar tromboze olana veya onarılana kadar devam eder.
Poliüri Diabetes mellitus gibi metabolik hastalıklarda lökositlerin anormal fonksiyonu söz konusudur.
Sarılık Hepatit gibi bazı viral hastalıklarda enfeksiyon etkeninin eliminasyonu zordur, primer etkenin hasarından daha çok lökosit aracılı hasar gelişebilir.
Yanık Yanık gibi vasküler hasara neden olan durumlarda endotel hücrelerine yapışan nötrofiller endotel hücrelerine zarar verebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü