MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 139

"Çocukluk çağı merkezi sinir sistemi enfeksiyonları"

Doç. Dr. Özge Metin Akcan (2 ders saati)

Ders özeti

Ensefalit beyin parankiminin inflamasyonundan kaynaklanan bir nörolojik disfonksiyon sendromu olarak bilinir. Nedenler virüsler veya diğer enfeksiyöz ajanlar olabileceği gibi direkt beyin enfeksiyonu olmadan da ortaya çıkabilir, örneğin ADEM veya antikor-ilişkili ensefalit gibi. Tanıda manyetik rezonans görüntüleme, lomber ponksiyon ve elektroensefalogram (EEG) kullanılır. Herpes ensefalitinde tedavi gecikmesinin mortalite ve morbiditeyi arttırdığı gösterilmiştir ve tedavide asiklovir kullanılır. Menenjit beyin ve spinal kordu çevreleyen iki meningeal membranın enflamasyonudur. Mortalitesi ve morbiditesi yüksektir. Güncel aşılma şemaları ile görülme sıklığı azalsa da mortalite ve morbidite oranı yüksektir. Tanı lomber ponksiyon yapılarak BOS incelemesi ile konulur. Tedaviye hızlı başlamak esastır. Tedavide gecikme komplikasyonlarla ilişkilidir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı dönem 4 öğrencilerine çocukluk çağı merkezi sinir sitemi enfeksiyonlarından ensefalitin tanımı, klinik bulguları, tanı yöntemleri, ilk basamakta yapılması gerekenler ve tedavi planı, komplikasyonları hakkında eğitim vermektir. Bu dersin amacı dönem 4 öğrencilerine çocukluk çağı merkezi sinir sitemi enfeksiyonlarından menenjitin tanımı, klinik bulguları, tanı yöntemleri, ilk basamakta yapılması gerekenler ve tedavi planı, komplikasyonları hakkında eğitim vermektir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Mevcut veya ateşli hastalık ile davranış, kişilik, algı veya bilinç değişikliği veya yeni başlayan nöbetler varlığında ensefalit düşünülmelidir.
Bilinç değişiklikleri Ensefalitte klinik olarak ateşle birlikte bilinç değişikliği görülür.
Gerçeği değerlendirme sorunları (sanrı, varsanı) Ensefalit olgularında gerçeği değerlendirme sorunları görülebilir
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Ensefalit ilişkili en sık nörolojik bulgularından biri disfazi ve afazidir.
Konvulsiyonlar Ensefalit olgularında tutulan beyin bölgesine göre bulgular görülebilir. Fokal konvulziyonlar sık görülen bulgulardandır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü