MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 13

"Refraksiyon kusurları"

Doç. Dr. Selman Belviranlı (3 ders saati)

Ders özeti

Gözün refraktif gücünü esas olarak kornea ve lens oluşturur. Lens, akomodasyon refleksi ile kırma gücünü artırabilir. Refraksiyon kusurları, göze paralel gelen ışınların oluşturduğu odak noktasının retinaya olan konumuna göre başlıca miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak sınıflandırılabilir. Refraksiyon kusurlarında optik düzeltme amacıyla gözlük camları veya kontakt lensler kullanılabilir.
Öğrenme hedefi: Gözün refraktif özellikleri, refraksiyon kusurlarında muayene yöntemleri ve sık karşılaşılan refraksiyon kusurlarının semptom, bulgu ve tedavileri ile ilgili bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı Refraksiyon kusurlarında yetersiz veya aşırı düzeltme göz ve çevresinde ağrı ve başağrısına sebep olabilir. Başağrısı etyolojisi araştırılırken, refraksiyon kusurları da akılda tutulmalıdır.
Çift görme Her iki gözün retinasında oluşan imajların şekil ve büyüklük açısından farklı olmasına anizokoni adı verilir. %5'ten fazla farklılıklarda çift görme ortaya çıkabilir.
Görme bozukluğu/kaybı Refraksiyon kusurlarında en sık karşılaşılan semptom görme bozukluğudur. Uzakta, yakında veya hem uzak hem yakında ortaya çıkabilir. Görme azlığı veya bulanık görme şeklinde ortaya çıkabilir. Görme bozukluğu şikayeti olan hasta mutlaka refraksiyon kusurları açısından değerlendirilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü