MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 14

"Yenidoğan muayenesi"

Doç. Dr. Nuriye Emiroğlu (2 ders saati)

Ders özeti

Yenidoğan doğumdan hemen sonra ve takip eden günlerde belirli zaman aralıklarında muayene edilmeli ve bulgular postnatal gününe göre değerlendirilmelidir. Yenidoğan bulgularının büyük çocuklardan farklı olabileceği unutulmamalıdır.
Öğrenme hedefi: Yenidoğanın muayenesini yaparak normal ve patolojik bulguları ayırt edebilmek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Sarılık Neonatal sarılık kanda fazla miktarda bilirubin birikmesi sonucu cilt ve skleraların ikterik görünmesidir.
Emme güçlüğü yenidoğan döneminin önemli reflekslerinden emme refleksinin yapılamamasıdır.
Kilo kaybı yenidoğan döneminde beslenmenin en iyi göstergesi kilo alımıdır. İlk günlerdeki kilo kaybı normaldir ancak kilo kaybı total vücut ağırlığının %12'sini aşmamalıdır.
Siyanoz Siyanoz arteriyel oksijen satürasyonunun %90 ve arteriyel oksijen basıncının 60 mmHg’ nın altında olmasıdır. Kardiyak ya da solunum problemleri en sık nedenleridir.
Apne solunumun ≥20 saniye durması veya <20 saniyeden daha az sürede solunum durmasına bradikardi, saturasyon düşüklüğü ve siyanozun eşlik etmesidir
Asfiksi Perinatal Asfiksi” doğum öncesi, sırası veya sonrası ya da bunların kombinasyonu şeklinde fetus veya yenidoğana geçen oksijenin azalması (hipoksi), solunumsal CO2 atılımının azalması (hiperkarbi) ve dokuların ve majör organların yetersiz perfüzyonu (iskemi) sonucu gelişen bir klinik tablodur
Nöbet geçirme nöbet geçirme yenidoğan döneminde pedal çevirme, myoklonik, klonik kasılma, anormal emme şeklinde kendini gösterebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü