Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

"Akut koroner sendromlar"

Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar (2 ders saati)

Akut koroner sendrom ST elevasyonlu ve ST elevasyonsuz olmak üzere iki klinik şekilde ortaya çıkar. Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran her hastada ilk 10 dakika içinde elektrokardiogram çekilmeli ve kardiyak biyobelirteç düzeyleri ölçülmelidir. Erken tanı ve tedavi ile yıllar içinde koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde ciddi bir azalma görülmektedir.
Öğrenme hedefi: Akut koroner sendrom tanımı, tanı araçlarını bilir ve gereken acil müdahaleleri yapabilir

Dispne Akut koroner sendrom komplikasyonu olarak ortaya çıkabilen akut akciğer ödeminde dispne görülür.
Göğüs ağrısı Göğüs ağrısı olan her hastada akut koroner sendrom dışlanmalıdır.
Halsizlik Yaşlı ve kadın hastalarda sadece halsizlik gibi atipik prezentasyonlarla akut koroner sendrom ortaya çıkabilir.
Omuz ağrısı Akut koroner sendrom hastalarında göğüs ağrısına omuz, boyun, kol ağrısı eşlik edebilir.
Tütün kullanımı Tütün ürünlerinin kullanımı akut koroner sendrom için risk faktörüdür.