MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 26

"Kilo vermek amacıyla kullanılan ilaçlar 1"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

Diğer tedavi metodlarını tam olarak uygulamış ancak sonuç alamamış hastalar, BMI>30 kg/m2 olan hastalar, BMI>27 kg/m2 olan ancak tip 2 diyabet, hiperlipidemi, uyku-apnesi, hipertansiyon vb metabolik sorunları olan hastalar, ilaç tedavisine aday olabilirler. Obezitenin ilaçla tedavisindeki hedefler; hem kilo kaybını, hem de bunun devamını sağlamak, birlikte bulunan diğer hastalıkların da hem riskini azaltmak hem de tedavisini sağlamak, uzun süreli, belki hayat boyunca sürebilecek bir program hazırlamak, başlangıç kiloya göre %5-10 azalma sağlamaktır. İlaç tedavisinin ilk ayında; kilo kaybının 2 kg’ ı geçmesi, 3-6. aylarda bazal kilonun % 5’ini vermek ve bu seviyede kalabilmek etkili bir tedavi olarak nitelendirilebilir. Günümüzde pekçok ilacın varlığına rağmen, güvenle kullanılabilecek uzun dönem etkinlik ve güvenlik araştırmaları yapılmış olan ilaç sayısı çok azdır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Obezitenin ilaçla tedavisindeki hedefleri, antiobezite ilaçları, ilaçların farmakodinamik ve farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve diğer ilaçlarla etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Fentermin ile uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı, hipertansiyon, baş ağrısı gibi yan etkileri sık görülür. Antihipertansiflerle bir arada kullanılmamalıdır. MAO inhibitörleri ile etkileşir. Fentermin MAO inhibitörlerinin kullanımı bırakıldıktan ancak 14 gün sonra alınmalıdır. Metildopa, guanadrel ve guanitidin ile beraber alınmamalıdır. Fentermin bu ilaçların etkinliklerini azaltır. Trisiklik antidepresanlar, serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI) ve serotonin noradrenalin gerialım inhibitörleriyle (SNRI) etkileşip serotonin sendromuna neden olabilir.Amfetamin ve yapısal benzeri olan ilaçlarla bir arada alınmamalıdır. Dietilpropion uykusuzluk, kalp hızında artış, ağız kuruluğu, tat duyusunda farklılaşma, titreme, baş dönmesi, baş ağrısı, diyare, kabızlık, kusma, anksiyete, huzursuzluk yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü