MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 19

"Epilepsi"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (2 ders saati)

Ders özeti

Epilepsi Özet: Epilepsi, herhangi bir tetikleyici faktör olmadan farklı günlerde ortaya çıkan nöbetlerdir. Yenidoğan döneminde selim seyirli (5.gün konvülsiyonları, familyal neonatal epilepsi) ve epileptik ensefalopatiler (Ohtahara sendromu ve erken myoklonik ensefalopati sendromu) görülür. İnfant döneminde en sık görüleni West sendromudur (infantil spazm, hips aritmi ve nörogelişimsel gerilik). Oyun ve Okul çağında absans epilepsi, benign çocukluk çağı sentrotemporal dikenli epilepsi, oksipital lop epilepsileri (panayiotopoulos sendromu ve Gestaute tipi epilepsi), Lennox-Gestaute sendromu en sık görülenleridir. Adolesan başlangıçlı epilepsilerden ise en sık Juvenil myoklonik epilepsi ve Juvenil absans epilepsi görülmektedir.
Öğrenme hedefi: Epilepsi Öğrenim Hedefi: Epilepsi tanımı, yenidoğan döneminden adolesen döneme kadar olan çocukluk çağındaki en sık görülen epilepsiler, bunların tanısı ve ayrıcı tanısı, acil tedavi yaklaşımları, uzun dönem antiepileptik tedavileri bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Anemi özellikle derin anemilerde kanda taşınan oksijen miktarı azaldığından dolayı nöronların eksitabilitesini artırarak epileptik nöbetleri artırabilmektedir.
Apne Özellikle yenidoğan ve süt çocuğu döneminde apneik epileptik nöbetler görülebilmektedir. Özellikle yenidoğanlarda normalde de görülebilen apneden ayırımında taşikardi olması epileptik apne nöbetini göstermesi açısından önemlidir.
Ateş Herhangi bir nedenle ortaya çıkan ateş, salınan sitokinlerin nöronların eksitabilitesini artırarak epileptik nöbetlerin sıklığı ve süresini artırabilmektedir.
Başağrısı Bazı epileptik nöbetlerde nöbet sonrasında baş ağrısı olabilmektedir (Özellikle Gestatute tipi Oksipital lop epilepsisi). Bunu bazen migrenden ayırabilmek zor olabimektedir.
Bilinç değişiklikleri Epileptik nöbetler sırasında ve nöbet sonrasında (postiktal) dönemde bilinç değişiklikleri olabilmektedir. Bazen motor bir aktivite olmamasına rağmen çekilen EEG'de sürekli epileptik aktivite bile gözlenebilmektedir (Non-konvülsif status epileptikus).
Bulantı-kusma Epileptik nöbetler sırasında otonom sinir sistemi aktivasyonuna bağlı olarak bulantı-kusma olabilmektedir.
Enkoprezis Epileptik nöbetler sırasında otonom sinir sistemi aktivasyonuna bağlı olarak idrar-gaita inkontinansı olabilmektedir.
Enürezis Epileptik nöbetler sırasında otonom sinir sistemi aktivasyonuna bağlı olarak idrar-gaita inkontinansı olabilmektedir.
Tekrarlayıan düşmeler Lennox-Gestaute sendromu, Doose sendromunda atonik nöbetlere bağlı olarak tekrarlayan düşmeler görülebilir.
Nöbet geçirme Konvülsiyon yerine nöbet geçirme yada havale geçirme de denilebilmektedir.
Parestezi Paryetal lop epilepsilerinde paresteziler görülebilmektedir.
Pupil değişiklikleri Epileptik nöbetler sırasında otonom sistem aktivasyonuna bağlı miyozis yada midriyazis görülmektedir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Bazı epileptik nöbetlerde nöbet esnasında afazi olabilmektedir (Özellikle Temporal lop epilepsisi).
Konvulsiyonlar Epilepsiler, 2 ana grupta incelenmektedir: 1. Jeneralize epilepsi, 2. Fokal epilepiler (2A. Farkındalığın olduğu ve 2B. Farkındalığın olmadığı). Konvülziyonlar 1. Motor (tonik, klonik, tonik-klonik, myoklonik, atonik, hipermotor, hipomotor), 2. Non-motor nöbetlerdir (En sık absans konvülsiyon).

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü