MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-3 (PATO303)

Ders Oturumu 100

"Hipertansif Kalp Hastalığı ve Kalp tümörleri, İskemik Kalp hastalıkları"

Prof. Dr. Salim Güngör (100 ders saati)

Ders özeti

Sistemik hipertansif kalp hastalığı sistemik hipertansiyona karşı kalbin hipertrofik adaptif cevabıdır, sonuçları: myokardiyal disfonksiyon, kardiyak dilatasyon, konjestif kalp yetersizliği ve ani ölüm olabilir. Morfolojisinde sol ventrikülde dilatasyon olmadan basınç artışı hipertrofisi görülür, zamanla sol atriumda dilatasyon gelişir. Pulmoner hipertansif kalp hastalığı korpulmonaledir, akut veya kronik olabilir. En sık primer kalp tümörü miksomadır. Kalp tümörlerinin büyük kısmı benign mezenkimal tümörlerdir. İskemik kalp hastalığı miyokard iskemisi ile ilişkili bir grup sendromun genel ismidir, klnik bulguları başlıca 4 sendroma ayrılabilir: anjina pektoris, myokard infarktüsü, konjestif kalp yetersizliği ile birlikte kronik iskemik kalp hastalığı, ani kardiyak ölüm. Myokard iskemisinin çoğu olguda nedeni aterosklerotik koroner arter obstrüksiyonudur. Stabil bir aterosklerotik plağın anstabil aterotrombotik lezyona dönüşmesi ile olaylar gerçekleşir.
Öğrenme hedefi: Hipertansif kalp hastalığının tanımını, tanı için gerekli minimal kriterleri, morfolojik bulgularını ve seyrini bilir. Başlıca kalp tümörlerini ve histolojik tiplerini bilir. İskemik kalp hastalığının tanımını, nedenlerini, başlıca klinik kardiyak sendromlarını, akut koroner sendrom faktörlerini, patogenezini, komplikasyonlarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Sistemik hipertansif kalp hastalığının seyrinde ilerleyici böbrek hasarı gelişebilir.
Ateş Kardiyak miksoma kliniğinde IL-6 düzeyinin artması sonucu ateş, kırgınlık olabilir.
Bilinç değişiklikleri Sistemik hipertansif kalp hastalığı sonucu serebrovasküler inme gelişebilir.
Hipotansiyon Myokard infarktüsü kliniğinde hızlı ve zayıf nabız olabilir.
Senkop Kardiyak miksomada embolizasyona bağlı bulgular gelişebilir.
Terleme değişiklikleri Akut myokard infarktüsünde fazla terleme oluşabilir.
Çarpıntı Sistemik hipertansif kalp hastalığında bazı hastalarda atrial fibrilasyon belirtileri veya kardiyak dilatasyon görülen konjestif kalp yetersizliği gelişebilir.
Göğüs ağrısı Myokard infarktüsünün komplikasyonlarından bazıları aritmiler, kardiyak rüptür, perikardit, infarktın genişlemesi, mural trombüs, ventriküler anevrizmadır.
Hiperaktivite Stabil anjina; kronik stenozu bulunan koroner aterosklerozda perfüzyon azalmasıyla ortaya çıkar, kalbin perfüzyon gereksiniminin arttığı durumlarda (fiziksel aktivite, taşikardi, duygusal heyecan vb) kalp iskemiye daha duyarlı hale gelir, dinlenmekle ve nitrogliserinle geçer.
Hipertansiyon Sistemik hipertansif kalp hastalığı tanısı için minimal kriterler: 1) diğer kardiyovasküler etyolojiler olmadan sol ventrikül hipertrofisi, 2) hipertansiyon öyküsünün veya patolojik bulgularının olmasıdır.
Dispne Kardiyak miksoma en sık atrial septumdaki fossa ovalisten kaynaklanır. Saplı şekilli ve sistol sırasında hareketli olabilir, bazen bu durum kapakçıklara zarar verir, obstrüksiyona bağlı bulgular gelişir. İskemik kalp hastalığının önemli formu myokardial infarktüstür. Çoğunluğu transmural, çoğunluğu koroner arter oklüzyonu sonucu gelişir. İlk olay ateromatöz plağın morfolojisinde ani değişimdir, subendotelyal kollajen veya nekrotik plak içeriğiyle trombositlerin karşılaşmasıyla adezyon, agregasyon gelişir, vazospazm uyarılır, pıhtılaşma yolu uyarılır. Büyük bir koroner arterin tıkanması iskemi ile sonuçlanır, 20-40 dakikaya kadar geri dönüşsüz zedelenme (nekroz) başlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü