MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 3

"İnme"

Prof. Dr. Sedat Koçak (1 ders saati)

Ders özeti

Akut inme dünyada en sık 3. ölüm nedeni ve sağ kalanlarda ciddi bir morbidite nedenidir. %80'den fazlasını iskemik inme hastaları oluşturur. Ülkemizde acil servis başvurularında önemli bir yer tutar. İnme belirtilerini erken farkedip, uygun hastalara litik tedavi ve/veya trombektomi tedavisi uygulamak nörolojik iyileşme açısından son derece önemlidir. Ayrıca ateş, nabız, tansiyon, kan şekeri, saturasyon başta olmak üzere genel bakım standartlarını bilmek de bir o kadar önemlidir. Bunun için uluslararası genel kabul görmüş kılavuzlar esas alınmalı ve hastane öncesi dönemden rehabilitasyon aşamasına kadar sistematik bir yaklaşım sergilenmelidir.
Öğrenme hedefi: Akut iskemik inmenin belirti ve bulgularını, acil tedavisini ve resüsitasyonunu öğrenir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Çift görme Vasküler nedenli beyinsapı kranial sinir tutulumları sonucu vertikal veya horizontal diplopiler görülebilir.
Kas güçsüzlüğü Lateralizan bulgu olarak tek taraflı kas güçsüzlüğü akut iskemik inmede önemli bir muayene bulgusudur.
Bilinç değişiklikleri vasküler nedenlerle intrakranial basınç artışının da etkisi ile ARAS bölgesinin ve bağlantısının etkilenmesi ile ortaya çıkar. Uykuya meyilden komaya kadar tüm perspertifleri içerir.
Çarpıntı Beyin sapı etkilenmeleri özellikle otonomik bulgular ortaya çıkarır ve aritmiler görülebilir.
Disfaji Vasküler nedenli beyinsapı kranial sinir tutulumları sonucu yutma güçlüğü, öğürme refleksinde azalma görülebilir.
Dispne Beyinsapı etkilenmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Tipleri Cheyne stokes solunumu, Santral nörojenik hiperventilasyon, biot solunumu, ataksik solunum gibi tipleri vardır.
Fekal inkontinans Medulla spinalisin vasküler lezyonunda çoğunlukla görülmekle birlikte intrakranial orta hat lezyonlarında da görülebilir.
Hipotermi/Hipertermi Özellikle hipotalamik bölgenin etkilenmesi ile ortaya çıkar.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Wernicke, Broca alanı ve bağlantılarının etkilenmesine bağlı afazi tipleri ortaya çıkar. Artikülasyonun bozulmasıyla ise, beyinsapı ve serebellar hadiselerde karşılaşılır.
Konvulsiyonlar Akut iskemik strokun klinik seyri içerisinde görülebilir.
Parezi, paralizi Akut iskemik strokun başlangıç semptomu olarak hemiparezi, monoparezi, paraparezi, quadriparezi ya da pleji şeklinde karşımıza çıkabilir.
Pupil değişiklikleri Sempatik (Horner sendromu), parasempatik (üçüncü kranial sinir tutulumu ) tutuluma bağlı olabilir.
Üriner inkontinans Özellikle medüller inmelerde görülür.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Pons veya temporal kortikal bağlantıları veya periferik kohlear bağlantılarındaki etkilenmeye bağlı ortaya çıkabilir.
Başağrısı intrakranial vasküler lezyonlar yer kaplayıcı özellikte oldukları için intrakranial basınç artışına neden olur, bilinç bulanıklığı, fışkırır tarzda kusmanın veya fokal nörolojik bulguların da eşlik ettiği persistan progressif baş ağrısı olur
Hipertansiyon Akut iskemik inme hastalarının önemli bir kısmı hipertansif hastalardır. Buna rağmen akut hadise esnasında serebral perfüzyonun bozulmaması ve iskemik alanın genişlememesi için kılavuzlara uygun bir hipertansiyon yönetimi nörolojik iyileşme için oldukça önemlidir.
Baş dönmesi Vasküler sebeplere bağlı olarak serebellumun beyinsapının ve bu yapıların oksipital bağlantıları, periferik vestibuler ve spinal bağlantılarının etkilenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. İzole çoğunlukla periferik vestibuler hadiselerde görülmektedir nörolojik hadiselerde ise ilave diğer nörolojik belirtiler şart olmamakla birlikte eklenmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü