MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 25

"Omurga yaralanmaları ve kompartman sendromu"

Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı (1 ders saati)

Ders özeti

Omurilik yaralanmaları genellikle omurga kırıkları sonrası kırılan kemiğin omuriliğin geçtiği kanalı daraltması ile meydana gelir. Nadir olarak herhangi bir kemik kırığı olmadan omuriliğin aşırı gerilmesi ile de oluşabilir. Parezi ve pleji gibi güç kayıplarına yol açabilmektedir. Kompartman sendromu ise kapalı bir osteofasial alanda (kompartman) hidrostatik basınç artışı ile ortaya çıkan kas ve sinir dokusu hipoperfüzyonu ile karakterize sendromdur.
Öğrenme hedefi: Omurga yaralanmaları için stabilizasyonu iyi sağlayarak ek nörolojik defisitlerin önüne geçebilmek, ekstremite kompartman sendromunu erken tanıyıp acil müdahale ile uzuv kayıplarından hastayı koruyabilmeyi öğrenir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İmmobilizasyon özellikle servikal omurga yaralanması sebebiyle nöronal hasar sonrası hastalar ömür boyu immobilize kalabilir.
Parezi, paralizi Omurga yaralanmaları sonrası ciddi nöronal hasar meydana gelirse parezi ve paralizi gibi felç durumları ortaya çıkabilir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar etkilenen bölgeye göre değişmekle beraber omurilik tam kesileri sonrası kısmi veya tam felçler meydana gelmekte ve hareket kısıtlılıkları ortaya çıkmaktadır.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Kompartman sendromu ilgili bölgedeki hipoperfüzyon sonucu yara ile orantısız kas ağrılarına sebep olmaktadır. Omurga yaralanmarıda yine ilgili travma bölgesinde lokal ağrılara yol açmaktadır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü