Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Boy kısalığı"

Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek (1 ders saati)

Normalin varyantı boy kısaılıkları familyal ve konstitüsyonel boy ksaılığıdır.. Patolojik boy kısalıkları endokrin, kromozomal hastalıklar, iskelet displazileri, doku destek bozuklukları, ilaçlari ve psikososyal boy ksaılığı ve sendromik nedenlere bağlı olabilir. Anamnez ve fizik muayene ile oksolojik değerlendirme sonrasında ön tanı ile uyumlu laboratuar analizleri ile kesin tanı konur. tedavi etiolojiye bağlı olacaktır.
Öğrenme hedefi: Çocuk ve adoelsanlarda büyüme takibi yaparak büyüme bozukluklarında erken tanı ve tedavi yapabilmek.

Bilinç değişiklikleri Kraniofarengioam gibi sellar kitleler çevre dokulara bası yapacak kadar büyür ise bilinç değişikliğine yol açabilir. Özellikle büyüme duraklaması olan çocuklarda kraniofarengioma akla getirilmelidir.
Büyüme-gelişme geriliği Çocuklarda boy SDS <-2 ya da boy persentili < 3p ise büyüme geriliği için değerlendirilir.
Çift görme Optik kiazmaya bası yapan sellar kitllelerde görülebilir ve sellar kitlelerde boy kısalığı olabilir
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Rikets de eklem değişiklikleri olabilir ve boy ksıalığı görülür
Doğuştan yapısal anomaliler Sendromik boy ksaılıklarında tanı için önemlidir.
Görme bozukluğu/kaybı Sellar kitlelerde olabilir ve boy ksıalığı eşlik edebilir
Hepatomegali Kronik karaciğer hastalıklarında görülür ve boy ksaılığı eşlik edebilir
Hiperaktivite Metilfenidat ve amfetamin gibi ilaçlar kullanıyorsa boy ksaılığı sebebi olablir
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Yüksek doz seks steroidleri, kronik glikokortikoid kullanımı, metilfenidat, kolşisin, kemoterapötikler boy ksaılığı nedeni olaiblir
Kilo kaybı Malnutrisyon ile giden çölyak gibi hastalıklarda boya göre kilo azadır ve boy ksaılığı eşlik eder
Konvulsiyonlar Hipofizer etkilenim ile büyüme hormonu nörosekretuar disfonksiyonu sonucu boy kısalığına yol açabilir
Mikro‐makrosefali Boy ksıalığı ile giden seckel sendromu (mikrosefali) ve mukopolsakkaridozlarda (makrosefali) diğer dismorfik bulgulara eşlik eder.
Puberte bozuklukları (erken, geç) Gecikmiş puberte konstitüsyonel boy ksaılığı ile seyreder Erken pubertede tedavi edilmez ise boy ksaılığına yol açar.
Anemi Patolojik boy ksaılııklarında kronik anemi doku destek bozukluğuna yol açarak boy ksıalığı sebebi olabilir.
Başağrısı Şiddetli baş ağrısı ve bulantı , kusma gibi eşlik eden diğer semptomlar intrakranial kitle işareti olabilir. Sellar kitleler büyüme bozukluklarında sebep olabilir.