MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 13

"Nefrotik sendromda klinik ve tedavi"

Prof. Dr. Kültigin Türkmen (2 ders saati)

Ders özeti

Nefrotik sendrom; günde 3.5 gr' dan fazla proteinüri, hipoalbuminemi (<3.5 g/dl), ödem olarak tanımlanır. Hiperlipidemi ve hiperkoagülopate sıklıkla eşlik eder.
Öğrenme hedefi: 1. Öğrenim Hedefleri: Nefrotik sendromun tanımını yapar, kliniği ve tanısını koyar, acil tedavisini yaparak gereğinde uzmana sevk eder

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Nefrotik sendromlu hastalarda nefes darlığı hipoalbuminemiye bağlı sıvı retansiyonu nedeni ile görülebilir.
Hematüri Hematüri kabaca idrarda normalden fazla eritrositlerin bulunması durumudur. İdrarda renk değişikliğine neden oluyorsa makroskopik, idrar analizi ile saptanıyorsa mikroskopik hematüri denir. Glomerüler kaynakli hematüri de eritrositler dismorfik olup eritrosit silendirlerine sebep olabilirler. Sıklıkla nefritik sendromla görülürken nefrotik sendromlu hastalarda da saptanabilir.
Hemoptizi Trakeobronşiyal ağaç ya da akciğer parankiminden kaynaklanan kanamanın ekspektorasyonudur. Nefrolojide genelde pulmorenal sendrom ve akciğer ödeminin klinik bir bulgusu olabilir.
Hipertansiyon Erişkinlerde (>18 yaş) hekim tarafından yapılan tekrarlanan klinik ölçümler ile sistolik kan basıncı ≥140 mmHg ve/veya diyastolik kan basıncı ≥90 mmHg olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Nefritik sendromun komponenti olup nefrotik sendromda da görülebilir. Kapiller hidrosttaik basınç artışına bağlı ödeme neden olur.
İdrar renk değişikliği İdrarda Kırmızı-Kahverengi Renk Değişikliği durumunda hematüri ve hematüri dışı nedenleri mutlaka ayırt etmeliyiz.Hematüri dışı nedenler Hemoglobinüri - Miyoglobinüri - Gıda boyaları -Rifampisin. Hemoglobinüri ve miyoglobülinüri durumunda eşlik eden proteinüri ve idrar mikroskopisi yardımcıdır.
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü