MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 (ANES401)

Ders Oturumu 28

"Nutrisyon"

Prof. Dr. Alper Yosunkaya (2 ders saati)

Ders özeti

Klinik nütrisyon tamamlayıcı bir bakım değil, bir tedavidir. Malnütrisyon hastanede yatan hastaların önemli bir kısmında görülür ve etiyolojiye bağlı olarak sınıflandırılır. Malnütrisyonun tespiti tekbir parametre ile konulmaz. Farklı yöntemler mevcuttur. Hastanede tedavi gören hastaların enerji gereksinimin belirlenmesinde farklı yöntemler kullanılsada indirek kalorimetri altın standartdır. Klinik nütrisyonda makro ve mikronütriyentler rehberin önerileri doğrultusunda uygulanmalıdır. Klinik nütrisyonun uygulama şekilleri enteral ve parenteral nütrisyondur. Her iki yuygulama şeklininde avantaj ve dez avantajları ile komplikasyonları vardır. Ancak enteral nütrisyon klinik nütrisyonda kontrendikasyon yoksa tercih edilecek yöntemdir.
Öğrenme hedefi: Klinik nütrisyonun önemini anlayabilir, malnütrisyonu tanır, enerji ve protein gereksinimini belirleyebilir, klinik nütrisyonun uygulama şekillerini bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Diyare Klinik nütrisyonel tedavi olarak enteral nütrisyon esnasında nütrisyonel ürünlerin uygun şekilde kullanılmadığında ve doğru kompozisyonda uygulanmadığında ortaya çıkan bir komplikasyon olarak görülebilir.
Kilo artışı/fazlalığı Yoğun bakımlarda uygulanan aşırı hidrasyon sonucu görülebilir.
Kilo kaybı Uzun dönem malnütrisyonun bir sonucu olarak görülür
Yabancı cisim (yutma/aspirasyon/kulak/burun) Enteral nütrisyonun ölümcül bir komplikasyonu miğde içeriğinin aspirasyonudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü