MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-1 (PATO301)

Ders Oturumu 100

"Kan akımı bozuklukları 5: İnfarktüs"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Ders özeti

İnfarktüs: Arteryel ve venöz tıkanmalar sonucu gelişen İskemik nekrozdur. Ölümlerin çoğu kardiovasküler nedenlere bağlıdır. Tüm infaktüslerin %99’u trombotik veya embolik nedenlerle oluşur. Hemen hemen hepsi. Arteryel tıkanmaya bağlıdır. Venöz Trombozlar sonucu İnfarktüs gelişebilir ama oranı azdır. İnfaktüs Tipleri: nfarktüsler renklerine göre (kanama miktarını yansıtan) 1. Kırmızı (Hemorajik) 2. Beyaz (Anemik) Mikrobik ajan bulundurmalarına görede; 1. Septik 2. Aseptik olabilirler. Kırmızı İnfarktüs: 1. Venöz tıkanma sonucu (Over torsiyonu) 2. İnfarkt bölgesinde kanın birikmesine olanak sağlayan Akciğer gibi gevşek yapılı dokularda 3. Akciğer ve Barsak gibi çift dolaşımı olup tıkanmamış damardan nekroz sahasına kanama 4. Venöz boşalımın durgunlaşması sonucu önceden konjesyone olmuş dokularda 5. Önceden arteryel tıkanma veya nekroza uğramış alana akımın yeniden başlaması ile (Trombüsün parçalanması) ile oluşur. Beyaz İnfarktüs: Arter tıkanmalarında, İnfarkt bölgesinde kanın birikmesine olanak sağlamayan katı-sert dokularda (Kalp, Dalak, Böbrek gibi). Morfolojik olarak Tüm infarktların tepesi tıkanan damarı, tabanı organın periferini olmak üzere üçgen biçimindedir. İskemik koagulasyon nekrozudur. İnfarktın çoğu nedbe dokusuna dönüşür (Beyin hariç). Septik İnfarkt: Emboli kalp kapaklarındaki bakteriel vejetasyonlardan gelişmişse ya da nekroz alanında mikroorganizma ürerse oluşur. İnfarkt Oluşumunu Etkileyen Faktörler: 1. Damarlanmanın Tipi 2. Tıkanmanın Oluşum Hızı 3. Dokunun Hipoksiye Duyarlılığı 4. Kanın Oksijen İçeriği.
Öğrenme hedefi: Bu derste kan akımı bozuklukları sonucu ortaya çıkan İnfarktüs' ün tanımı nedenleri ve bunların patolojik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abortus uterin ve plesantal bölge infarktüsleri abortus yapabilir
Anüri/Oligüri böbrek infarktüsü neden olur
Baş dönmesi Santal Sinir Sistemi infarktüsü başdönmesi görülür
Bilinç değişiklikleri Santal Sinir Sistemi infarktüsü bilinç değişiklikleri görülür
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Santal Sinir Sistemi infarktüsü Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülür
Dispne akciğer infarktüsünde görülür
Görme bozukluğu/kaybı göz bölgesi infarktüslerinde geçici ya da kalıcı olabilir
Karın ağrısı batın içi infarktüsleri karın ağrısı yapar
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) SSS infarktüsleri sonucu görülür
Öksürük akciğer infarktüsü neden olabilir
Tütün kullanımı tütün kullanımı infarktüs riskini arttıran bir durumdur
Başağrısı Santal Sinir Sistemi infarktüsü başağrısı görülür

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü