Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Vital bulguların değerlendirilmesi"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (2 ders saati)

Vital bulgular, vücut sıcaklığı, nabız, solunum sayısı, tansiyon ve oksijen satürasyonu olarak beşe ayrılır. Her bir vital bulgunun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuklarda tansiyon, nabız ve solunum sayısı bulguları yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Ölçülen her değerin yaşa göre normal aralıklarda olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri stajı öğrencilerinin çocukların vital bulgularının değerlendirilmesi ile ilgili kavramları ifade edebilmesi amaçlanmaktadır.

Ateş Vücut sıcaklığının uygun yöntemle ölçülmesi gerekmektedir. Vücut sıcaklığının 38ºC ve üzerinde olduğu durumlara ateş, 35,8ºC ve altında olduğu durumlara hipotermi ismi verilir.
Hipertansiyon Çocuklarda hipertansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 95. persentilin üstünde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Hipotansiyon Çocuklarda hipotansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 5. persentilin altında olması hipotansiyon olarak tanımlanır.