Fizyoloji 2-3 (FZYO203)

"Kanda gazların taşınması, asit baz dengesinde solunumun rolü"

Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir (2 ders saati)

Oksijenin kanda çözünür halde taşınan miktarı çok azdır (0,3ml/dl kan). Çok büyük bir kımı hemoglobin ile taşınır. Karbondioksit ise çözünür halde, karbomino bileşikleri halinde ve çoğunluklada bikarbonat iyonları şeklinde taşınmaktadır. Solunum döngüsündeki dengeye bağlı olarak CO2 yeterli hızda vücuttan atılamaz ise kandaki derişimi artar ve asidoz gelişir. Ekspirasyonun fazlaca olduğu durumlarada ise alkaloz gelişebilir.
Öğrenme hedefi: Oksijen ve karbondioksitin kanda taşınmasını sağlayan sistemleri açıklar. Solunumsal asidoz ve alkaloz kavramlarını açıklar ve klinik ile ilişkilendirir.

Asfiksi Solunum döngüsü sağlıklı çalışsa dahi hemoglobinin oksijen bağlayamadığı durumlarda dokularda hipoksi gelişir.
Bilinç değişiklikleri Şiddetli solunumsal asidoz ve alkaloz durumlarında baş dönmesi bilincin bulanıklaşması söz konusu olabilir.