MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 2-4 (BYKM204)

Ders Oturumu 100

"Glikolizis"

Öğr. Gör. Dr. Cemile Topcu (2 ders saati)

Ders özeti

1. Glikoliz, glukozun (veya glikojenin) pirüvat ve laktata metabolize edilmesi için bütün memeli hücrelerinin sitozolünde bulunan bir yoldur. 2. Glikoliz, gliseraldehid-3-fosfat dehidrogenaz tepkimesi için gereken okside olmuş NAD+ üretimini, bu tepkimeyi pirüvatın laktata indirgenmesi tepkimesine kenetleyerek anaerobik olarak işlev görür. 3. Laktat, anaerobik koşullarda (örn.egzersiz yapan kasta) veya pirüvatın daha ileri oksidasyonu için gereken metabolik aygıtın yokluğu halinde (örn.alyuvarlar) glikolizin son ürünüdür. 4. Glikoliz, dengede olmayan tepkimeleri kataliz eden üç enzim tarafından düzenlenir; bu enzimler heksokinaz (veya glukokinaz), fosfofruktokinaz ve pirüvat kinazdır. 5. Alyuvarlarda, ATP üretimi için glikolizin ikinci basamağı atlanabilir ve bu da, hemoglobinin O2’e olan afinitesini azaltmada önem taşıyan 2,3-bisfosfogliserat üretimine yol açar. 6. Pirüvat, vitamin kofaktörü tiyamin difosfata bağımlı olan ve pirüvat dehidrogenaz olarak bilinen bir çoğul enzim karması ile asetil-KoA’ya okside olur. 7. Pirüvatı metabolize edememe halinin görüldüğü tablolar, sıklıkla laktik asidoza yol açar.
Öğrenme hedefi: Glukoz metabolizmasının temel yolu olan glikolizin reaksiyonlarını ve reaksiyonları katalize eden enzimlerin öğrenilmesi. Glikolizin düzenlenme noktalarının ve enerji bilançosunun bilinmesi.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü