MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 124

"Yenidoğan sarılıkları + Neonatal kolestazlı hastaya yaklaşım"

Prof. Dr. Hüseyin Altunhan (3 ders saati)

Ders özeti

Yenidoğan sarılığı yenidoğan bebeklerin en sık hastaneye başvuru nedenidir. Bunun büyük çoğunluğunu da fizyolojik sarılık oluşturmaktadır. Bu kadar sık görülen bir sorunda bilinmesi gereken en öncelikli yaklaşım bunun fizyolojik bir sarılık mı yoksa patolojik bir sarılık mı olduğudur. Ayrıca özellikle kolestazı olan bir bebeğin tanısının erken konması, ayırıcı tanısının yapılması ve gerekli tedavi girişimlerinin bir an önce başlatılması bu bebeklerde oluşabilecek ciddi komplikasyonları azaltacaktır. Çünkü kolestazda önemli olan buna yol açan nedenin bilinmesidir.
Öğrenme hedefi: Yenidoğan sarılığı ve özellikle kolestazı olan bir bebeğin erken tanınması, ayırıcı tanısının yapılması ve gerekli tedavi girişimlerinin bir an önce başlatılması.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Sarılık Ciltte sarılık olması hiperbilirubineminin muayen bulgusu olup, sarılığın yaygınlığı bilirubin düzeyinin yüksekliği ile doğru orantılıdır.
Anemi Hemolitik sarılığı olan bebeklerde aneminin varlığı ve derecesi büyük önem arzeder.
Emme güçlüğü Sarılığı olan bir bebekte emmenin bozulması sarılığın ciddi olabileceğini işaret edebilir.
Hepatomegali Eritroblastozis fötalis gibi bir hemolitik hastalıkta karaciğer ve dalak büyüklüğü muayenesi oldukça önemlidir
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Ciddi üzeyde yükselmiş olan sarılık işitme kaybı yapabilir.
İdrar renk değişikliği Koyu renkte idrar kolestatik sarılığa işaret edebillir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü